Cauzele apariției apendicitei la copii

De foarte multe ori am auzit despre apendicită de la părinți și prieteni, însă nu se prea cunosc motivele pentru care această afecțiune apare. În mare, apendicita este o inflamația a apendicelui. În cazul în care apendicita nu este tratată la timp poate ajunge de la o apendicită simplă la peritonită.

Cauzele pentru care apendicita apare la copii sunt diverse, însă cele mai frecvente sunt: corpuri străine care poate fi înghițite, paraziți, parazitoze, oxiuri, materii fecale cu consistență crescută. Într-un mod mai simplu, apendicele se înfundă, provocând o inflamație care necesită intervenție chirurgicală și trebuie scoasă.


Simptomele apendicitei la copii


  • Se țin de burtă


  • Mersul este legănat, dureros


  • În momentul în care se așază pe pat simt o durere și se întind cu greu pe spate


  • Tind să țină piciorul drept flexat pe abdomen, pentru că astfel își creează o poziție de siguranță.


  • Durerile de burtă care vin și pleacă, au grețuri, vărsături, febră, scaunele pot fi și ele modificate.


Ce ar trebui să facă părinții în asemenea cazuri

Dacă copiii acuză asemenea simptome, părinții ar trebui să meargă la un control medical. Vor fi necesare analizele de sânge și o ecografie abdominală, după care diagnosticul este stabilit de un medic chirurg cu ajutorul colegilor de la radiologie. În unele cazuri poate fi nevoie și de un CT abdominal.

Deci diagnosticul este atât clinic, cât și paraclinic. Apendicita nu poate fi tratată medicamentos, singura soluție fiind cea chirurgicală. Atunci când medicul pune diagnosticul, pacientul va fi internat în secție și va fi pregătit pentru intervenția chirurgicală.


Sfaturile unui chirurg pediatric

„Ce aș vrea să-i sfătuiesc pe părinți, în condițiile în care avem un copil acasă cu o durere de burtică, care asociată grețuri, vărsături, încercăm să-i dăm anumite medicamente acasă, pe care le avem cu toții la îndemână. Dacă durerile nu încetează, mai bine veniți către o cameră de gardă unde cel mic poate să fie investigat cum trebuie", a transmis Alexandra Munteanu, medic specialist chirurgie pediatrică, la Neatza cu Răzvan și Dani, citat de DCMedical.