Beneficiile borșului acru pentru sănătatea ta

Acest aliment este folosit în mare parte pentru pregătirea ciorbelor, însă deține o serie de beneficii pentru sănătate. Borșul de casă este un produs natural, extrem de bogat în enzime. Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă vreţi să fiţi în formă, beţi câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta.

În cazul în care vă confruntați cu probleme cu ficatul sau cu bila, este recomandat să beţi pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş acru. Pentru un efect mai bun, în cana cu borş adăugați o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.

Această licoare magică deține o popularitate mare datorită calităților sale purificatoare şi energizante, fiind un preparat natural cu o putere de vindecare miraculoasă. În mai multe zone ale țării există diverse tradiții legate de borșul acru.

Tradiții din zone ale României cu borșul acru

În regiunea Bucovina, înainte de intrarea în post şi înainte de mesele de sărbători, toate vasele şi tacâmurile erau clătite cu borş şi apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, pentru a se spăla toate relele. Din bătrâni se spune că borșul acru îi scapă de deochi pe copii și le trezește pofta de mâncare.

Borșul acru este cunoscul ca cel mai eficient leac pentru persoanele mahmure. Odată consumat, el înlătură mai toate simptomele intoxicaţiei cu alcool, fiind un medicament natural care te scapă de durerile de cap, vomă și alte simptome incomode după o petrecere bună.

Această băutură mai este folosită și în cazul bolilor respiratorii cronice: bronşită, astm, sinuzită, adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.