Cui îi sunt interzice consumul portocalelor

Chiar dacă portocalele sunt o sursă bogată de vitamine, există categorii de persoane care trebuie să le consume în cantităţi mici sau deloc.

„Este vorba despre cei care suferă de reumatism deoarece natura acidă a sucului poate să accentueze simptomele artritei. De asemenea, şi coaja fructului trebuie folosită cu atenţie pentru că poate fi tratată chimic pentru conservare îndelungată ori pentru colorare.”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Coaja portocalelor pot fi acoperite de niște substanțe chimice nocive pentru sănătate. Acest lucru se poate depista cu ajutorul unui șervetel.

„De obicei, substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel urme roşiatice-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii. Dacă există dubii asupra acestui lucru, e mai bine ca acestea să nu fie folosite", spune medicul de familie.


Cele mai bogate sucuri din fructe naturale, bogate în vitamina C

O ceaşcă de suc de portocoale proaspăt conține aproximativ 72 mg de calciu. Pe lângă vitamina C şi calciul pe care îl conțin, portocalele mai sunt bogate în potasiu, vitamina A şi beta-caroten.

Dintre toate sucurile naturale de fructe şi legume bogate în vitamina C, portocalele ocupă locul III: (conţinutul de vitamina C fiind exprimat la 100 g de produs)

- sucul de cătină albă 266 mg, I

- sucul de lămâie 53 mg, II

- sucul de portocale 50,95 mg, III