Infecțiile tractului respirator superior produc simptome la nivelul nasului și gâtului și includ răceala și gripa. La copiii foarte mici, virusurile provoacă frecvent și infecții ale tractului respirator inferior, care se manifestă prin simptome specifice pneumoniei și bronșiolitei.


Care sunt cauzele apariției virozelor respiratorii la copii

Virozele respiratorii sunt produse de virusuri și este important ca de la primele simptome să facem diferența între acestea și cele produse de microbi. Această diferențiere este esențială pentru a putea administra tratamentul corect.

În general, metodele clasice de tratament – precum picăturile nazale sau vapour rub pentru desfundarea căilor nazale și siropurile mucolitice care tratează tusea productivă – sunt suficiente pentru a combate și trata virozele respiratorii, însă, în cazul în care aceste metode nu sunt eficiente sau nu știm ce a cauzat aceste simptome, este recomandat să mergem imediat la medicul pediatru.

În majoritatea cazurilor, infecțiile la nivelul căilor respiratorii se răspândesc atunci când copilul vine în contact cu secrețiile nazale ale unei persoane care este deja infectată. Secrețiile nazale respective conțin viruși care pătrund în căile respiratorii în cazul în care copiii își ating gura, nasul și ochii.

În situații mai rare, copiii dobândesc viroza atunci când respiră aerul în care se află picături de salivă ale unei persoane infectate care a tușit sau a strănutat într-un spațiu închis. Posibilitatea de transmitere a virusurilor este mult mai mare atunci când se află mai mulți copii într-un loc, de exemplu, la creșă, grădiniță sau școală.

Primele simptome ale virozei respiratorii sunt cele asemănătoare rinitei: nas înfundat, respirație dificilă și scurgeri mucoase nazale. Ulterior, apar simptomele mai grave, precum tuse, respirație șuierătoare, puls accelerat, lipsa poftei de mâncare. În cazul virozei respiratorii, febra este mult mai mică decât în infecțiile respiratorii produse de microbi.


Prevenirea virozelor respiratorii la copii

Cea mai eficientă metodă de prevenire a virozelor respiratorii la copii este igiena corespunzătoare, începând cu spălatul frecvent pe mâini. Riscul de răspândire a bolii crește în cazul contactului direct cu o persoană infectată. De aceea, spălatul pe mâini este important nu doar pentru copii, ci și pentru adulți.

Printre cele mai eficiente metode de a preveni virozele respiratorii la copii sunt:



  • evitarea contactului cu persoane care sunt deja infectate și îndepărtarea posibilelor obiecte contaminate;


  • utilizarea măștilor de protecție în cazul în care copilul merge într-o zonă aglomerată, unde există riscul să fie persoane bolnave;


  • evitarea contactului cu nasul, gura și ochii în cazul în care copilul nu s-a spălat pe mâini în prealabil;


  • adoptarea unui regim alimentar bogat în legume și fructe proaspete, care au un conținut ridicat de vitamine și antioxidanți;


  • consumul unei cantități cât mai mari de lichide, pentru a se evita deshidratarea;


  • pentru a preveni infectarea altor copii, este important să ținem copilul bolnav acasă și să evităm pe cât posibil comunitățile, cum ar fi creșa sau grădinița.



Încă de la primele simptome ale virozei respiratorii, este important să administrăm tratamentul prescris de medicul pediatru, pentru a preveni apariția simptomelor mai grave. De asemenea, trebuie să aplicăm toate măsurile necesare pentru a proteja copilul de o viroză respiratorie, evitarea contactului cu persoane contaminate și frecventarea locurilor aglomerate, precum și păstrarea unei igiene riguroase a mâinilor prin spălarea frecventă.