Lumina albastră afectează somnul

Lumina albastră este benefică dimineața pentru a ne ajuta să ne trezim. Însă, pentru un somn liniștit și odihnitor, ar trebui să pui deoparte dispozitivele care emană o astfel de lumină înainte de culcare.

Expunerea pe timpul nopții la lumină albastră, generată de smartphone-uri, televizoare, laptopuri, tablete și alte tehnologii cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate influența negativ și afecta calitatea somnului. Gina Asaftei a observat că, atunci când petrece mult timp
pe telefon seara, înainte de culcare, se simte mai obosită.

Gina Asaftei: „Lipsa somnului într-o noapte mă afectează în ziua următoare. Nu mă mai pot concentra la fel de bine la ce am de făcut, nu mai dau randament și în cea mai mare parte a timpului am impresia că 5-6 ore dormite sunt de ajuns”

Suprimă secreția de melatonină

Expunerea la lumina albastră suprimă și secreția de melatonină, hormonul ce este responsabil de menținerea ritmului circadian. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care nu ne odihnim suficient. Medicul psihiatru, Marcel Găină, a împărtășit câteva reguli pe care ar trebui să le respecți, pentru un somn cât mai odihnitor și relaxant.

„Mai puțină metilxantină, adică cafeaua și să încercăm să nu fumăm cu cel puțin 4 ore înainte, limităm
folosirea dispozitivelor care emană lumina albastră și nu în ultimul rând, încercăm să dormim, dacă e cu putință, în intervalul 10 – 4 dimineața ar fi suficient”, Marcel Găină, medic psihiatru.