Consumul moderat de cafea, este benefic pentru femeile însărcinate

„Știm acum că o cantitate mică până la moderată de cofeină nu este asociată cu un risc crescut de diabet gestațional, preeclampsie sau hipertensiune la femeile însărcinate”, a declarat autorul principal al studiului, Stefanie Hinkle.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) atenționează femeile însărcinate ca acestea să își limiteze consumul de cofeină la mai puțin de 200 mg (aproximativ două cești) pe zi. Aceste recomandări vin în urma efectuării unor studii care sugerează posibilitatea pierderii sarcinii și creșterea fătului la niveluri mai ridicate de cofeină.

Chiar și așa, există în continuare informații limitate privind legătura dintre cofeină și rezultatele privind sănătatea mamei.

Pentru a stabili date mai clare dintre această asociere, cercetătorii au analizat date de la 2.529 de femei însărcinate care au participat la un studiu la 12 centre clinice din SUA între 2009 și 2013.


Consumul moderat de cofeină nu generează diabetul gestațional

La fiecare înscriere și vizită la cabinetul medical, femeile au raportat consumul săptămânal de cafea, ceai cu cofeină, sucuri și băuturi energizante. Concentrațiile de cofeină au fost, la fel, măsurate în plasma femeilor cu sarcina de la 10 până la 13 săptămâni. Oamenii de știință au comparat apoi consumul de cofeină cu rezultatele primare: diagnosticele clinice de diabet gestațional, hipertensiune gestațională și preeclampsie.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că un consum moderat de cafea sau orice alt produs cu cofeină nu are riscul de diabet gestațional. În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, un consum de până la 100 mg de cofeină pe zi a rezultat o reducere de 47% a riscului de diabet. Nu s-au depistat diferențe semnificative din punct de vedere statistic legate de tensiunea arterială, preeclampsia sau hipertensiunea arterială între femeile însărcinate care au consumat și cele care nu au consumat cofeină pe perioada sarcinii.