ANPC atenționează consumatorii asupra produselor cumpărate în această perioadă

Potrivit ANPC, vor fi efectuate verificări în unităţi fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării. Controalele vor viza calitatea alimentelor şi a băuturilor comercializate, condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor şi respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor.

„Odată cu venirea căldurii, alimentele păstrate necorespunzător vă pot da mari bătăi de cap! Aveţi grijă de unde vă cumpăraţi aceste produse! Riscaţi să vă îmbolnăviţi! Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sau depozitate în locuri neconforme pot fi un pericol pentru sănătate în zilele toride", a subliniat preşedintele ANPC, Claudiu Dolot.


De ce ar trebui să țină cont oamenii atunci când cumpără mâncare

Paul Anghel, director general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, recomandă cetăţenilor să aibă în vedere mai multe aspecte atunci când procură mâncare, mai ales în această perioadă în care se preconizează a fi una caniculară.

„Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate) şi verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.).”

De asemenea, acesta atenționează că ar trebui să atragem atenția și la modul de prezentare a ambalajului. Dacă acesta este bombat, prezintă deformări sau orice alte abateri, atunci este clar că produsul nu mai este atât e sigur pentru sănătatea noastră. Totodată, trebuie verificată și temperatura la care este păstrat produsul respectiv, dac coincide cu indicațiile de pe ambalaj.

Soarele afectează excesiv produsele alimentare.

Anghel mai precizează că este foarte important ca produsele să nu fie recongelate, în cazul în care pe eticheta produsului apare menţionat acest lucru. Iar legumele și fructele comercializate în piețele deschise au o probabilitate de alterare și pierdere a proprietăților mult mai rapidă, din cauza temperaturii mediului.

„Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomand să acordaţi atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate.” a adăugat Paul Anghel.