Această "grefă bilaterală de braţe", realizată de la Spitalul Edouard Herriot, a durat 15 ore şi "a necesitat mobilizarea a numeroase echipe medicale publice şi private din teritoriu", au transmis reprezentanţii HCL într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt de la HCL a precizat că pacientul, de naţionalitate islandeză, se afla vineri dimineaţă într-o stare stabilă.

„Este vorba, după cunoştinţele noastre, despre o premieră mondială, deoarece precedentele grefe de braţe nu au inclus şi umerii", a declarat acelaşi purtător de cuvânt.

Potrivit mass-media locale, pacientului de 48 de ani i-au fost amputate ambele braţe la vârsta de 26 de ani, după ce s-a electrocutat pe o linie de înaltă tensiune.

În 1998, tot la Lyon, echipa coordonată de profesorul doctor Jean-Michel Dubernard a realizat un prim transplant de mână, apoi un alt transplant dublu de mână şi partea inferioară a antebraţului, în ianuarie 2000. Prima grefă din lume ce a vizat un transplant dublu de braţe a avut loc în iulie 2008 în Germania. Pacientul era un agricultor cu mâinile amputate în urma unui accident de muncă.

În Franţa, unei paciente i-au fost transplantate propriile membre în august 2017 la Spitalul Universitar din Grenoble, graţie unei depozitării rapide a membrelor într-un recipient frigorific. HCL Lyon a precizat că va realiza "o comunicare specifică într-un termen scurt, pentru a anunţa mai multe informaţii despre această intervenţie chirurgicală", menționează Agerpres.