Spitalul Universitar "Germas Trias i Pujol" şi Universitatea Politehnică din Catalonia sunt de părere că redeschiderea barurilor și a restaurantelor ar putea avea efecte negative asupra răspândirii epidemiilor, deorece măsurile de protecție, distanțarea socială și purtarea măștilor de protecție sunt respectate din ce în ce mai puțin.

Studiul a fost efectuat cu scopul de a găsi soluții pentru diminuarea virusului în condițiile în care restricțiile și măsurile de siguranță impuse nu sunt respectate conform indicațiilor. Cercetătorii studiului afirmă că cel de-al doilea val ar putea fi un scenariu identic cu pandemia din luna martie.

Chiar dacă Spania este o țară cu temperaturi ridicate și oamenii petrec mult timp în aer liber, virusul s-a răspândit destul de rapid în întreaga țară. Cercetătorii au fost interesați de modul în care a fost posibilă o astfel de expansiune a virusului. Ridicarea restricțiilor de circulație, în special cele din provincii, înainte altor țări din lista celor cu un număr mare de infectări a dus la majorarea cazurilor din Spania. ''Rata cazurilor pozitive ar fi putut fi de trei ori mai mare decât cifrele detectate oficial'', prezintă studiul potrivit antena3.ro.