Un somn liniștit pare că a devenit un lux în ziua de azi, însă realitatea ar trebui să fie cu totul alta. N-ar trebui să ne trezim obosiți după o noapte întreagă de somn, însă de cele mai multe ori, asta ni se întâmplă. Sunt câteva greșeli pe care cu toții le facem când vine vorba de nopți, iar dacă vrei să afli cum să dormi mai bine, ține cont de sfaturile de mai jos și încearcă să implementezi unele dintre ele în rutina ta.

Unele dintre ele te vor ajuta mai mult decât altele, așa cum e și normal, însă important e să încerci câte ceva din toate și să afli ce te-ar putea ajuta să ai un somn liniștit în fiecare noapte.


Cum să adormi mai repede: bazează-te pe un program stabil

Unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont dacă vrei un somn liniștit și rapid este programul acestuia. Poate că dormi mai mult sau mai puțin suficient în fiecare noapte, însă mintea și corpul tău nu vor fi odihnite dacă prgramul tău de somn e haotic. Nu e de-ajuns să dormi 7-8 ore în fiecare noapte, dacă astăzi vei dormi la ora 23, mâine la ora 3, iar poimâine în jur de ora 1.

Stabilește-ți un program de somn care să fie stabil. Da, va fi un pic dificil la început, mai ales dacă ești obișnuit să te culci târziu. Vei avea ceva dificultăți în a adormi repede, însă treptat, îți vei obișnui corpul cu noua rutină. Odată ce acesta se obișnuiește cu noul ritm, vei reuși nu doar să dormi mai rapid, dar și să te trezești mai odihnit.


Elimină electronicele și distragerile din cameră

Probabil cel mai bun sfat de care nu ții cont când vrei să dormi mai rapid și mai bine este să renunți la electronice. Ecranul telefonului sau al laptopului degajă lumină albastră, care nu face altceva decât să îți perturbe viitorul somn. Dacă petreci timp pe telefon înainte de culcare, vei adormi din ce în ce mai greu, iar dimineața te vei trezi obosit.

Dacă ai posibilitatea, ideal ar fi ca televizorul să dispară și el din dormitor. Pentru un somn liniștit, ai nevoie de liniște, iar televizorul este tocmai opusul. Mai ales dacă ești obișnuit să adormi cu televizorul pornit, asta poate fi o problemă, deoarece nu te vei odihni bine, iar dimineața te vei trezi obosit, chiar dacă ai dormit suficient.


Cum să ai un somn liniștit: citește înainte de culcare

În prelungirea sfatului de mai devreme, în loc să mai pierzi timp pe telefon, mai bine pregătește-ți o carte în apropiere de pat și apucă-te de citit înainte de culcare. Fără să-ți dai seama, vei simți cum ochii încep să ți se închidă pe măsură ce citești. Ideal ar fi, însă, să eviți ficțiunea, altfel s-ar putea să vrei să mai petreci ceva timp și să afli ce se întâmplă până la final de capitol.


Renunță să te mai uiți la ceas

Dacă ai scăpat de electronice, următorul pas este să renunți la obiceiul de a te uita la ceas, mai ales dacă vrei să adormi repede. Cu toții am avut acele nopți în care parcă nu mai adormim, iar prima tentație este aceea de a ne uita la ceas. Au trecut 10 minute sau o oră și jumătate de când încerci să adormi? Da, ceasul îți va răspunde la această întrebare, dar nu va face decât să te streseze și mai tare, iar dacă mintea îți este stresată, îi va fi și mai greu să adoarmă.

Renunță la obiceiul de a-ți verifica ceasul dacă vrei să adormi mai repede. Firește, nu renunța și la alarmă, altfel s-ar putea să ai surprize a doua zi.


Sfaturi pentru un somn liniștit: evită cafeaua 8 ore înainte de culcare

Printre sfaturile pe care să le urmezi dacă vrei să afli cum să adormi mai repede apare, inevitabil, și cel legat de cofeină. Evită să consumi cafea sau cola cu cel puțin 8 ore înainte de culcare. De asemenea, dacă te pregătești de somn, ar fi bine să eviți să iei o cină prea copioasă, altfel stomacul tău îți va da de furcă. Alcoolul poate că pare un prieten care te ajută să adormi mai repede, însă nu vei avea un somn liniștit, iar despre trezitul de a doua zi, cred că știi deja cât de rău poate fi.


Expune-te ziua la lumină, dar asigură-te că ai întuneric în cameră noaptea

Ziua este indicat să te expui cât mai mult timp la lumină. Astfel, corpul tău știe că nu e timp de dormit și că trebuie să rămână alert. În schimb, pe măsură ce se apropie ora de culcare, camera ar trebui să fie cât mai întunecată.

Dacă crezi că lumina ambientală te poate deranja, mai ales după ce se crapă de ziuă, cumpără-ți perdele negre, opace, prin care lumina din exterior nu poate pătrunde. Elimină orice alte surse de lumină care te-ar putea deranja.


Răcorește-ți camera ca să adormi mai rapid

Un alt sfat de care să ții cont când vrei să dormi repede și bine este să păstrezi o temperatură ceva mai răcoroasă în cameră. Dormim mai bine în întuneric deplin și pe răcoare, iar asta e probabil o rămășiță a evoluției noastre, din vremurile în care nu existau surse de lumină, iar focul pentru încălzire era un lux.


Cum să adormi mai repede: ridică-te din pat și fă ceva relaxant

Dacă simți că nu ai stare în pat, atunci s-ar putea ca doar să îți agravezi situația și să adormi și mai greu alegând să rămâi acolo. Ridică-te din pat și fă o activitate relaxantă pentru câteva minute, astfel încât să te destresezi. Ține cont de lucrurile care îți plac și alege unul care te poate ajuta să-ți iei gândul de la faptul că nu reușești să adormi.


Încearcă yoga, meditație sau mindfulness

Dincolo de exercițiile fizice obișnuite, care sunt recomandate oricum și care, făcute în timpul zilei, te pot ajuta să dormi mai bine noaptea, poți încerca și alte tipuri de rutine, mai potrivite pentru minte.

Yoga te ajută să practici tipuri de respirație și mișcări care te pot ajuta să elimini stresul acumulat, meditația poate spori nivelul de melatonină din corp și te poate ajuta să-ți duci creierul într-o stare în care somnul devine mai ușor. Tehnicile de mindfulness sunt utile pentru a te ajuta să te concentrezi mai mult pe prezent și să te îngrijorezi mai puțin de viitor.


Încearcă suplimente care te pot ajuta să adormi mai rapid

Dacă vrei să ai un somn mai bun și mai rapid, poți încerca anumite suplimente în această privință. Magneziu, luat în doze de 200-400mg zilnic, poate ajuta la îmbunătățirea somnului. De asemenea, melatonina îți poate fi de mare folos. Melatonina e un hormon produs natural de corp, dar poate fi luat și ca supliment, în doze de 0,5 – 2mg, luate cu 30-60 de minute înainte de culcare.

Așadar, probabil ai găsit aici câteva metode cu privire la cum să adormi mai repede și să ai un somn mai liniștit. Important e să încerci măcar unele dintre ele și să vezi ce te poate ajuta, dar cel mai bine ar fi să începi cu primele sfaturi din articol.