Acum nu demult, beai cafeaua doar de nevoie, pentru energie. Pasiunea pentru cafea a venit atunci când ai gustat o cafea specialitate calitate superioara și ți-ai dat seama că există viață și după cafelele de la tonomat sau de la ibric. Acum, fie că preferi să o prepari tu, la un moka pot, french press sau aeropress sau preferi să-ți ușurezi munca cu ajutorul unui aparat semiprofesional de cafea, cert este că acum, altfel apreciezi gustul amărui al cafelei. Totul: profilul, notele și aftertaste-ul contează. Așadar, așa ai ajuns să cauți boabe de înaltă calitate.
Cum arată opțiunile tale și ce bifezi de pe lista de cumpărături
Aici gasesti cafea boabe de specialitate, cafea măcinată sau boabe gourmet. În funcție de preferințele tale, dar și dacă ai o râșniță sau nu, poți alege cafea de la diferite branduri cunoscute din această nișă. Deși lista pe care o vei găsi pe site nu pare atât de ofertantă, nu o lăsa să te păcălească: fiecare brand în parte oferă profiluri diferite de gusturi, boabe recoltate din diferite zone ale lumii, note pentru fiecare gust și exigență, dar și potrivite pentru diverse metode de preparare.
De exemplu, o cafea din Brazilia, cu note ciocolatii și fructate, preparată la un french press, va avea un gust complet față de o cafea din Guatemala preparată la fel. Chiar și așa, dacă alegi doar o altă pungă de boabe, poți obține gusturi diferite, dacă experimentezi cu metode diferite de preparare. O cafea preparată prin metoda cold brew va fi diferită în totalitate de un espresso.
Despre gustul cafelei, pe scurt: de ce diferă?
Atunci când e preparată ca la carte, cafeaua capătă mai multe fațete. De la culoare, la corpul ei, aciditatea, aromele de bază și notele de vârf poate oferi iubitorilor de espresso o experiență nouă de fiecare dată. Totuși, sunt câteva aspecte care pot afecta gustul:
- Locul de proveniență și solul
- Nivelul de prăjire
- Gradul de măcinare (și dacă a fost cumpărată gata măcinată)
- Temperatura și presiunea apei
- Mirosul și aspectul
De dragul brevității, vom vorbi doar despre legătura dintre nivelul de prăjire și aromele de bază pe care boabele de cafea le capătă datorită procesării.
- Boabele light roast (prăjite ușor) rezultă într-o cafea de culoare maroniu deschis, deseori cu arome de bază florale, fructate și ierboase.
- Boabele medium roast dau naștere unei cafele maronii, cu aromă de caramel, ciocolată cu lapte și nuci.
- Boabele medium dark roast, reprezentate de o cafea colorată maroniu închis, au arome de ciocolată neagră sau chiar pâine prăjită.
- În cele din urmă, avem boabele dark roast, din care obții o cafea neagră, care conferă cafelei note sobre de fum sau chiar lemn, pe lângă notele de ciocolată neagră tipice cafelelor întunecate.
În funcție de gusturile tale sau dorința ta de a experimenta, explorează lumea cafelei alături de boabele de cafea de specialitate! Comandă acum boabele preferate pe care le-ai găsit online.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Unde poți găsi cafea de specialitate, de calitate superioară? Află aici!.