Descoperă mai jos 10 alimente sănătoase şi accesibile care te ajută să faci economie în bucătărie:

Mălai

Mălaiul este o sursă foarte bună de carbohidraţi şi te ajută să prepari rapid un fel de mâncare hrănitor: mămăligă. Câteva porţii de mămăligă sunt gata în 5-10 minute şi le poţi servi foarte uşor cu ouă, iaurt, brânză de vaci sau lapte, dar şi cu legume sau sos de roşii. Mălaiul are un preţ foarte accesibil, ce porneşte de la câţiva lei.

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi reprezintă o sursă excelentă de fier, fibre, vitamina C şi vitamina K. Spanacul, varza Kale, salată verde sau rucolă, toate îşi merită locul în frigiderul tău. Se găsesc atât în piaţă, cât şi-n supermarket, la preţuri avantajoase. Le poţi servi ca atare, cu ulei de măsline şi alte legume, dar le poţi folosi şi-n salate, garnituri, smoothieuri sau aluaturi.

Cartofi

Cartofii se număra printre cele mai accesibile legume. Sunt bogaţi în carbohidraţi, uşor de preparat şi merg de minune cu carne, legume, peste sau lactate. Îi poţi rumeni la cuptor, la tigaie, îi poţi fierbe sau îi poţi face piure. Păstrează-i în cămara sau în frigider şi foloseşte-i ori de câte ori ai poftă de o garnitură săţioasă şi bogată în carbohidraţi.

Fructe de pădure

Când vine vorba de superalimente, fructele de pădure sunt în top. Pline de vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi, acestea îşi merită locul în frigiderul tău. Se găsesc la preţuri accesibile fie în piaţă, în funcţie de sezon, fie în supermarket, congelate. Serveşte-le ca atare sau foloseşte-le în smoothieuri, terciuri de ovăz, reţete de budincă sau de prăjituri de casă.

Dacă vrei să te bucuri de ele cât mai mult timp, păstrează-le în frigider, în zona dedicată fructelor şi legumelor. Majoritatea frigiderelor Samsung, Beko sau Miele îţi va asigura un spaţiu special pentru legume şi fructe proaspete, dacă îţi doreşti să le păstrezi în cele mai bune condiţii.

Orez

Dacă vrei o garnitură plină de carbohidraţi de calitate, alege orezul integral sau brun. Se prepară în 10-20 de minute, fie pe aragaz, fie la multicooker sau la oală sub presiune şi merge perfect cu peşte, carne, legume sau tocănite. În plus, orezul are un preţ accesibil, ce porneşte de la câţiva lei pentru o pungă de 300-400 de grame.

Carne de pui

Carnea de pui se număra printre cele mai accesibile produse de origine animală. Dacă optezi pentru piept de pui, vei avea o sursă foarte bună de proteine, fără grăsimi. În cazul în care preferi pulpele de pui sau aripioarele, în afară de proteine, acestea mai conţin şi grăsimi. Poţi găti puiul într-o mulţime de feluri: la cuptor, şniţel, crispy, fiert, la aburi, în tocăniţă sau în pilaf.

Păstrează carnea de pui în combină frigorifică, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Ca să prelungeşti termenul de valabilitate, poţi congela carnea, însă doar pentru câteva luni.

Iaurt

O sursă bună de probiotice, proteine, calciu şi vitamina D, iaurtul reprezintă o gustare foarte bună, alături de fructe, cereale, dulceaţă sau seminţe. Are un preţ prietenos, se găseşte pe rafturile tuturor supermarketurilor şi merge de minune ca bază pentru sosuri, alături de mămăligă sau sarmale, dar şi la micul dejun, cu ovăz sau nuci.

Ovăz

Cerealele reprezintă surse foarte bune de proteine, fibre şi minerale, aşa că merită să le incluzi în dieta ta. Ovăzul se găseşte uşor, are un preţ prietenos şi se poate prepara într-o mulţime de feluri. Foloseşte-l pentru brioşe ori clătite sau serveşte-l sub formă de terci, cu lapte, apă sau iaurt. Terciul de ovăz se prepară rapid şi merge de minune cu fructe, nuci, seminţe ori dulceaţă.

Leguminoase

Leguminoasele, precum mazărea, năutul, lintea sau fasolea, reprezintă o sursă excelentă de proteine şi carbohidraţi. În plus, sunt bogate în fibre, fier, magneziu şi zinc. Le poţi prepara în zeci de moduri: piure, tocănite, spread, supe sau ciorbe, salate sau sosuri. Au preţuri prietenoase, fie că le achiziţionezi ambalate la conservă, fie că le achiziţionezi uscate, la pungă.

Legume proaspete

Legumele proaspete îşi merită locul în cămara sau frigiderul tău, deoarece sunt pline de vitamine şi minerale esenţiale. De la ridichi şi până la castraveţi, ardei, morcovi, ţelina şi dovlecel, legumele sunt perfecte ca garnitură, în salate, în sosuri sau în tocănite. Merg servite alături de carne, orez sau alte cereale integrale şi au preţuri accesibile, atât la piaţă, cât şi-n supermarket.

Data viitoare când mergi la cumpărături, adăugă pe listă şi câteva din ingredientele de mai sus, ca să găteşti uşor, sănătos şi să economiseşti bani.