Iată câteva sfaturi despre organizarea unei mese festive inspirate din eticheta restaurantelor de top, de care să ții cont următoarea dată când ești gazdă.
Decorul și meniul
Înainte ca invitații să sosească este bine ca masa să fie aranjată, iar playlistul să ruleze deja. Prezentarea unei ocazii bine organizate va da un start pozitiv lucrurilor.
Un prim lucru inspirat din experiența restaurantelor poate fi prezentarea meniului și a băuturilor disponibile încă de la început. Astfel, oaspeții își pot exprima din timp preferințele și vor rămâne mai mult timp pentru socializare.
Totodată, pe masă ar trebui să se regăsească câteva gustări încă dinaintea sosirii invitaților. Cu excepția situației în care ai copii mici și pofticioși. În acest caz, poți servi gustările după ce invitații și-au ocupat locurile la masă.
Dacă primești flori de la invitați, întotdeauna așază-le în apă imediat, și expune-le astfel încât să completeze decorul zonei de luat masa.
Primirea invitaților
Un restaurant de top nu ar întâmpina niciodată clienții fără o primire politicoasă din partea personalului și nici tu nu ar trebui să o faci.
Este important să întâmpini personal toți invitații, să nu trimiți un alt invitat să o facă în locul tău. Acest lucru înseamnă că va trebui să fii cât se poate de pregătită, astfel încât să răspunzi la ușă relaxată și zâmbitoare.
Pregătește pentru fiecare invitat câte un comentariu amabil sau o remarcă, pentru a destinde atmosfera.
Un alt element important este să indici în mod discret baia persoanelor care nu ți-au mai trecut pragul, astfel încât acestea să nu se simtă jenate să ceară indicații în fața altor oaspeți.
Hainele de exterior
Invitații nu ar trebui să-și găsească singuri un loc pentru haine sau genți. Oferă-te să iei hainele de exterior pentru a le așeza. Vei dori ca spațiul de la ușă să fie liber și ordonat pentru următorii invitați și nu este nimic mai nepotrivit decât un maldăr de haine care să fie răscolite când este timpul ca invitații să plece acasă.
În cazul în care vremea impune schimbarea încălțămintei, asigură-te că ai un loc unde să așezi pantofii de exterior și umbrelele ude, astfel încât să nu ocupi spațiul din hol.
Meniul
Poți lăsa pe altă dată rețeta nouă pe care ai salvat-o cu gândul că va da bine la o masă festivă. Petrecând ore întregi pregătind un nou fel de mâncare, doar pentru a te stresa că lucrurile nu ies exact cum spune rețeta, nu vei avea starea de spirit potrivită pentru o cină festivă.
Alege pentru meniu rețetele care îți ies cel mai bine și pe care le-ai făcut în trecut. Nervii și oaspeții îți vor mulțumi. Dacă, de exemplu, supa Tom Yum este specialitatea ta, iar invitații sunt fani fructe de mare, atunci meniul este pe jumătate stabilit.
Băuturile
Acestea trebuie să fie pregătite pentru a fi distribuite imediat ce oamenii sosesc și nu este necesar să oferi opțiuni de cocktailuri sofisticate. Este mai ușor să oferi un cocktail clasic din două ingrediente sau o băutură răcoritoare.
Același lucru se aplică și în cazul gustărilor pe care trebuie să le ai deja pregătite, alături de accesoriile necesare, astfel încât invitații să se poată servi singuri; poți lua oricând câteva pentru a da startul, nu-ți face griji că ar fi un gest nepoliticos.
Ora de plecare
Atunci când oaspeții sunt gata să plece, nu uita să aduci hainele și accesoriile și să le predai personal proprietarilor, astfel încât să poți discuta cu ei înainte să iasă. Majoritatea își vor anunța plecarea după ce primii fac această mișcare și, de obicei, la o oră potrivită.
Dacă este prea devreme, atunci asigură-te că toți ceilalți se simt confortabil să rămână. Dacă ai parte de invitați care nu par să știe când să se retragă, poți face o mică remarcă prin care îți exprimi surprinderea față de ora târzie.
Un alt mic detaliu foarte apreciat este să ai la îndemână un număr de taxi de încredere. Cel mai probabil, invitații se vor fi simțit atât de confortabil, încât condusul spre casă nu va fi o opțiune.
Așadar, fiecare dintre sfaturile de mai sus vor ajuta oaspeții să se simtă în largul lor și vor ajuta, totodată, la crearea unei atmosfere destinse.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Reguli de etichetă la mesele festive, inspirate din protocoalele restaurantelor .