Din fericire, există numeroase metode sustenabile care pot îmbunătăți procesele de producție alimentară. De la agricultură, creșterea animalelor și până la ambalarea finală a produselor, iată câteva soluții în acest sens.
Folosește ambalaje reciclabile
La nivel global, ambalarea alimentelor reprezintă o sursă semnificativă de poluare. Numai 14% din ambalajele folosite sunt reciclate, iar marea majoritate a ambalajelor sunt făcute din materiale care nu pot fi reciclate. Așa că acesta reprezintă un punct de pornire important spre o producție sustenabilă de alimente.
Hârtia și lemnul reprezintă două alternative potrivite, deoarece aceste materiale sunt biodegradabile și pot fi reciclate cu ușurință. Există chiar și metode inovative de ambalare din materiale precum piele de pește sau alge. În ceea ce privește folosirea metalului pentru ambalare, aluminiul reprezintă o opțiune potrivită, deoarece este ușor de reciclat.
Adoptă soluții de digitalizare
Digitalizarea reprezintă o parte esențială în producția alimentară, indiferent că e vorba de culturile din câmp, de mașinile de lucru sau de producția și ambalarea finală a produselor. Datorită solutiilor tehnice cu ajutorul senzorilor, poți eficientiza procesele de-a lungul întregului lanț alimentar, astfel încât să susții o producție sustenabilă.
Aceste soluții de digitalizare îți permit să monitorizezi cât mai bine procesele, să mărești calitatea și cantitatea produselor oferite și să ai procese logistice sigure. Altfel spus, digitalizarea îți permite să folosești resursele într-un mod mult mai eficient, să reduci risipa alimentară și să adopți alternative sustenabile, indiferent că e vorba de agricultură sau procesarea alimentelor.
Redu risipa alimentară
Risipa alimentară reprezintă o problemă la nivel global. Nu este vorba doar despre produsele care ajung să nu mai fie folosite, ci și de epuizarea și folosirea inadecvată a resurselor disponibile. Așa că este esențial să iei măsuri pentru a îmbunătăți metodele de procesare și fabricare a alimentelor, dar și a modului în care acestea sunt recoltate.
Începe prin a măsura cu atenție pierderile și care sunt cauzele lor, apoi asigură-te că angajații sunt bine instruiți. Eventual, poți adopta alternative mult mai sustenabile în ceea ce privește lanțul alimentar. Poate fi vorba de agricultură pe verticală, acvacultură, ori de îmbunătățirea metodelor de creștere a animalelor sau adoptarea unor alternative vegetale la carne.
Utilizează apa într-un mod eficient
Apa este folosită în industria alimentară atât ca ingredient, cât și ca instrument în procesul de producție. Totuși, de cele mai multe ori sunt înregistrate pierderi cantitative de apă, întrucât această resursă nu este folosită într-un mod eficient. Tocmai de aceea este important să adopți metode de utilizare sustenabilă a apei prin folosirea unor senzori de apă.
În ceea ce privește domeniul agriculturii, există soluții precum irigarea prin picurare sau mecanisme de reutilizare a apei. Acestea ajută la conservarea apei și la folosirea ei într-un mod cât mai sustenabil.
Optează pentru ingrediente sustenabile
Ingredientele pe care le folosești trebuie să provină din surse sigure. Există numeroase aspecte îngrijorătoare în ceea ce privește ingredientele, precum uleiul de palmier, cacaua, cafeaua și chiar peștele, care uneori sunt exploatate într-un mod ce afectează mediul înconjurător.
În același timp, evită să folosești sau să achiziționezi ingrediente care conțin antibiotice sau care au fost tratate cu pesticide sau fertilizatori. Ingredientele organice, bio, sau carnea care provine de la animale hrănite cu iarbă reprezintă două opțiuni sustenabile. Totodată, carnea pe bază de plante devine o alternativă din ce în ce mai diversă și ofertantă.
În concluzie, există numeroase soluții în ceea ce privește o producție sustenabilă de alimente. Indiferent că e vorba de agricultură sau de procesarea industrială a alimentelor, poți opta pentru metode eficiente, care protejează mediul înconjurător și care îmbunătățesc calitatea produselor obținute.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 5 metode prin care poți să susții producția de alimente într-un mod sustenabil.