Baza sănătății părului stă în a-l cunoaște: a-i ști tipul și textura pentru a putea putea cumpăra produsele de îngrijire și styling potrivite pentru acesta. Astfel vei elimina cel puțin o cauză care ar putea duce la îmbolnăvirea lui sau la lipsa sa de frumusețe și strălucire.


Cum alegi șamponul potrivit pentru părul tău

Îngrijirea corectă începe de la samponul profesional pe care îl folosești pentru a-ți curăța părul și scalpul deopotrivă. Rareori nimerești din prima șamponul care să fie cel ideal dintr-o mare de tipuri. Până să ajungi la varianta care să fie cea potrivită vei trece prin mai multe încercări. Și nu este nimic rău în asta, doar că procesul poate părea uneori anevoios și poate deveni iritant.

Iată câțiva pași pe care îi poți face pentru identificarea acelui șampon potrivit tipului tău de scalp și păr:

1. Sfatul nostru cel mai important este să discuți cu un medic dermatolog sau cu un hair stylist. Aceștia vor ști să identifice caracteristicile părului tău și să îți recomande anumite produse pe care să le folosești. Cunoaște tipul de păr și apoi alege produsele potrivite lui: poate să fie uscat, gras, normal sau vopsit. Pentru ultima variantă răspunsul este mai ușor decât celelalte. Cu toate acestea, părerea unui specialist este necesară pentru siguranță.

2. Fiecare tip de păr are nevoie de ingrediente specifice acestuia. Așa că, odată ce ai aflat ce tip de păr ai poți să cauți și care sunt acele ingrediente pe care produsele de îngrijire trebuie să le conțină și să le cumperi pe acestea din urmă mergând la sigur.

3. pH-ul șamponului trebuie să fie echilibrat. De obicei părul are un pH cuprins între 4,5 și 5,5. Alegând un șampon care se încadrează între aceste limite ajuți la menținerea sănătății, atât a scalpului, cât și a firului de păr.

4. Evită produsele care au ingrediente grele precum sulfații de sodiu care pot să dăuneze foarte tare parului uscat sau vopsit. Alcoolul este un alt ingredient care usucă părul, așa că poți să ghicești pe ce tip de păr să nu îl folosești. Dacă nu găsești produse care să nu le conțină deloc, poți să le alegi pe cele care au cea mai mică cantitate în compoziție.

5. Testează produse până le găsești pe cele care ți se potrivesc. Am zis că e un proces care durează, însă important este rezultatul pe termen lung. Dacă se întâmplă să ai probleme punctuale, atunci poți folosi tratamente care să le combată, dar acestea sunt, de obicei, pe termen scurt. Pe termen lung e nevoie să încerci mai multe produse de îngrijire și styling până le găsești pe cele care ți se potrivesc cel mai bine.

6. Ajustează rutina atunci când intervin schimbări de mediu sau folosești anumite tratamente. De exemplu, dacă ajungi la mare unde este, atât apă sărată, cât și soare puternic, trebuie să te gândești că ambele vor dăuna părului și vei avea nevoie de extra protecție pentru el.

Ultimul sfat important este să alegi produse profesionale atât atunci când vine vorba despre îngrijire, cât și despre styling. Chiar dacă acestea sunt puțin mai scumpe decât cele pe care le găsești în mass-markets, te asigurăm că efectele pe care le lasă, atât asupra sănătății părului, cât și asupra aspectului acestuia sunt de netăgăduit.

Pe acestea le găsești în magazine specializate fizice și online. Și tot de acolo primești și sfaturi de la consultanți pregătiți să te ajute cu orice informații ai nevoie.