Dacă eşti interesat de această tendinţă iată câteva aspecte de luat în considerare, ce este important să păstrezi şi care sunt lucrurile pe care ar trebui să le laşi deoparte.


Ce este important să păstrezi:

Esențialul este cheia

Prima regulă a minimalismului este să faci distincția dintre esențial și lucrurile de care nu ai cu adevărat nevoie şi care doar îţi aglomerează inutil viaţa. Desigur, nu se rezumă totul la lucruri materiale. Aşadar, păstrează obiectele, relațiile și angajamentele care au o valoare reală în viața voastră. Elimină ceea ce nu contribuie pozitiv la bunăstarea ta sau nu servește unui scop semnificativ.


Calitate în loc de cantitate

Un alt aspect important al acestui curent de gândire te îndeamnă să dai prioritate calității în fața cantității. A poseda mai puține obiecte, dar de o calitate superioară, nu doar că poate simplifica viața de zi cu zi, dar poate şi să reducă dezordinea în casa ta. De exemplu, în loc să investeşti în câteva pulovere din materiale sintetice, poţi alege doar unul sau două din lână, mult mai călduroase şi mai durabile. În loc de mai multe măşti şerveţel, poţi opta pentru o masca hidratanta pentru fata tip cremă de cea mai bună calitate.


Experiențe în loc de bunuri materiale

Experiențele au o valoare durabilă în comparație cu bunurile materiale. Alege să investeşti timp şi bani în experiențe care îţi îmbogățesc viaţa, îţi schimbă perspectivele sau te învaţă ceva nou, în loc să acumulezi posesii care doar te ţin pe loc. Amintirile și momentele împărtășite cu oamenii dragi sunt adesea mai prețioase decât obiectele.


Obiecte versatile

Alege să investeşti în produse versatile și funcționale. De exemplu, un palton cu un design atemporal pe care îl poţi purta şi la birou şi la o ieşire cu prietenii sau o mascara pentru gene infuzată cu serum, în loc de un rimel obişnuit şi un ser pentru gene. Acelaşi principiu se aplică şi obiectelor funcţionale din casă. Un articol care poate servi la mai multe scopuri reduce necesitatea de a avea multiple obiecte specializate, contribuind la simplificarea spațiului tău de locuit.


Relații autentice

În ceea ce privește relațiile, este iarăşi important să privilegiezi calitatea şi nu cantitatea. Cultivă toate acele relații autentice și semnificative cu persoane care împărtășesc valorile tale și care te inspiră în fiecare zi să fii cea mai bună versiune a ta.


Timp de calitate

Într-o lume în care alergăm dintr-un loc în altul, abia având timp să ne tragem sufletul, este important să înţelegem valoarea momentelor de calitate petrecute cu cei dragi sau în singurătate, dacă aşa simţim. Acest principiu se aplică atât relațiilor, cât și activităților din timpul liber.


Sănătatea mintală și emoțională

Ai grijă de sănătatea ta mintală și emoțională prin simplificarea vieții de zi cu zi. Elimină stresul inutil, fă mişcare și alocă timp pentru momente de liniște care hrănesc sinele şi te ajută să-ţi limpezeşti gândurile şi să-ţi regăseşti energia creativă.


La ce să renunţi

Cumpărăturile impulsive

Uită de cumpărăturile impulsive! În loc să cumperi ceva sub imperiul unui entuziasm pasager, dă-ţi timp să te gândeşti la necesității tale reale şi la funcţiile pe care un obiect le îndeplineşte în viața ta.


Comparațiile sociale

Evită comparațiile constante cu alții. Tendința minimalistă încurajează găsirea propriului drum în locul urmării în mod nechibzuit a normelor sociale sau a tendințelor de consum.


Aglomeraţia virtuală

Redu aglomeraţia şi haosul virtuale prin simplificarea prezenței tale online. Fă curăţenie pe feed-urile de pe rețelele sociale și concentrează-te pe interacțiuni semnificative în loc să pierzi prea mult timp cu informații inutile.


Supraîncărcarea cu informații

Alege surse de informare de calitate și filtrează cât mai mult zgomotul inutil. Acest lucru se aplică atât mass-media, cât și altor forme de comunicare.


Angajamente inutile

Evită să te supraîncarci cu angajamente inutile. Învață să spui "nu" lucrurilor care nu contribuie la obiectivele tale și la starea ta de bine.


Perfecționismul excesiv

Perfecționismul excesiv poate genera stres inutil. Acceptă imperfecțiunile și concentrează-te asupra esențialului în loc să cauți perfecțiunea cu orice preț.


Ataşamentul față de bunurile materiale

Rupeți legătura excesivă față de bunurile materiale. Învățați să vă detașați emoțional de obiecte și să recunoașteți că valoarea voastră nu depinde de ceea ce dețineți.

Adoptând tendința minimalistă, poţi elimina excesul şi balastul și te poţi concentra asupra a ceea ce este cu adevărat important. Prin alegerea conștientă a ceea ce merită păstrat și a ceea ce trebuie lăsat deoparte, deschizi calea către o viaţă mai liniştită, mai semnificativă și în concordanță cu valorile tale.