Apartamentele de două camere sunt cele mai căutate de pe piață. Sunt accesibile, sunt considerate o investiție de viitor și sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. Iar amenajarea unui astfel de spațiu poate fi provocatoare, dar și satisfăcătoare. Cu puțină organizare și creativitate, apartamentul poate fi transformat într-un loc funcțional și confortabil. E nevoie doar să ții cont de câteva aspecte care te pot ajuta să obții o amenajare de succes.


Optimizează spațiul

Pentru amenajarea unui apartament, e indicat să începi cu optimizarea spațiului. Pentru că suprafața într-o astfel de locuință nu e tocmai generoasă, e important să optimizezi cât mai eficient locul. Iar asta presupune să creezi spații de depozitare și să alegi corpuri de mobilier care să nu aglomereze încăperile. Spre exemplu, poți opta pentru corpuri suspendate, dulapuri cu oglindă, mese și canapele extensibile.

De asemenea, trebuie avută în vedere și mărimea pieselor de mobilier. Alege-le astfel încât să se potrivească cu dimensiunile spațiului, să nu fie prea voluminoase sau prea multe. Totodată, ține cont și de calitatea și de funcționalitatea mobilierului.

Iluminează adecvat spațiul

Încăperile mici trebuie iluminate cât mai eficient, pentru a crea senzația de spațiu. Ideal ar fi să dispui de lumină naturală în toate camerele, însă rareori acest lucru este posibil. Motiv pentru care e indicat să folosești și să dispui corpurile de iluminat într-un mod cât mai inteligent.

Spre exemplu, în living, ai nevoie atât de lumină generală, cât și de lumină de lucru (o lampă de citit, plasată într-un colț), dar și de lumină de accent. Aceasta din urmă are rolul de a evidenția anumite detalii. De obicei, este folosită în dormitor. De asemenea, pentru un apartament de 2 camere in Brasov, cu tavan înalt, se recomandă lumina caldă. Camerele cu tavan înalt dau uneori senzația de rece, motiv pentru care lumina artificială trebuie să fie una caldă. De altfel, pentru astfel de camere cu tavan înalt este important să folosești o combinație de surse de lumină pentru a evita umbrele. Combină lampa de podea cu lustre suspendate sau cu spoturi pentru a obține un echilibru în iluminare.


Folosește culori deschise

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este alegerea culorilor potrivite. O astfel de decizie poate face diferența între obținerea unui spațiu aerisit, funcțional și luminos și unul întunecat, mic și deloc primitor. Culorile deschise și luminoase pot face ca spațiul să pară mai mare și mai aerisit, în timp ce culorile închise pot crea senzația de spațiu mic. Cel mai indicat ar fi să folosești culori neutre, precum nuanțe deschise de gri, bej sau maro. Iar în cazul în care simți nevoia de culoare, poți obține accente prin perdele, cuverturi sau obiecte de decor.


Folosește oglinzi pentru a mări vizual spațiul

Da, plasarea unor oglinzi în anumite locuri din casă poate mări vizual spațiul. Spre exemplu, pentru dormitor, alege un dulap care are pe exteriorul ușilor numai oglinzi. Acestea vor mări considerabil spațiul și vor da și senzația de căldură, mai ales dacă și corpurile de iluminat sunt alese corespunzător. În bucătărie, poți placa locul de deasupra blatului cu oglindă. Nu numai că vei obține spațialitate, dar această oglindă va și lumina încăperea.


Alege decorațiuni minimaliste

Deși poate fi tentant să ai cât mai multe piese de decor, într-un spațiu mic este recomandat să optezi pentru unele cât mai minimaliste. Decorațiunile voluminoase vor acapara spațiul și îl vor aglomera. De aceea, alege câteva piese de decor simple, de dimensiuni reduse și în culori pastelate.

În concluzie, amenajarea unui apartament de două camere implică planificarea atentă, organizarea spațiului și selectarea adecvată a mobilierului și a decorului.