Perspectiva

Ferestrele unei camere fac parte din decorul acesteia. Chiar mai mult decât atât, ceea ce se vede pe geamurile casei tale este în măsură să-ți influențeze în bine sau în rău starea de spirit. Camerele cu vedere largă de unde poți cuprinde cerul nu doar că sunt luminoase, dar induc un sentiment plăcut de confort, siguranță și, foarte important, dau valoare casei.

Optează pentru apartamente care-ți oferă o perspectivă cât mai largă, dar analizează cu atenție dacă, în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, sunt condiții pentru ca ceea ce vezi acum să fie obturat de alte construcții. Multe apartamente zona Pipera fac parte din categoria celor care oferă priveliști încântătoare zonei de Nord a Bucureștiului și Pădurii Băneasa sau asupra părții urbane cu turnurilor unde sunt cele mai multe clădiri de birouri.


Gradul de seismicitate al clădirii

Construcțiile de locuit înalte oferă rezidenților o multitudine de avantaje. La etajele superioare, zgomotele urbane nu ajung sau sunt mult diminuate, aerul este mai curat și apare sentimentul foarte plăcut de intimitate. Să locuiești la etajele superioare este un beneficiu, mai ales atunci când ai garanția că respectivul turn are un coeficient mare de rezistență la cutremur.

Dincolo de ceea ce auzi de la vânzător, poți afla informații de certitudine consultând cartea tehnică a imobilului. Documentul este un act oficial, la care orice locuitor al unui bloc are acces. Acolo sunt trecute toate datele legate de cantitatea și calitatea materialelor de construcție, structura pereților, izolații și, nu în ultimul rând, gradul oficial de rezistență la seism al clădirii. Este genul de informație la care ai dreptul și care te face un cumpărător avizat și responsabil.


Calitatea spațiilor comune

Unitate de măsură pentru calitatea ambianței generale este cea a spațiilor comune. Evaluează-le corect ca să-ți dai seama dacă aspectul nou, de la inaugurarea blocului, va dura ani și ani înainte.

Degeaba vei locui într-un apartament elegant, frumos, spațios, dacă până la ușa de intrare în casă totul va fi dezagreabil. Calitatea materialelor folosite, lumina naturală care pătrunde pe casa scărilor, sistemele de ventilație și siguranță, inclusiv cele de protecție la incendiu, calitatea lifturilor, prezența rampelor pentru persoane cu deficiențe locomotorii, balustradele corect montate și altele la un loc definesc calitatea spațiilor comune și, în ultimă instanță, arată dacă valoarea casei se păstrează în timp.


Grosimea pereților și izolațiile fonice

Unul dintre cauzele disconfortului în construcțiile cu multe apartamente este zgomotul produs de vecini, de la plânsul copilului mic, la muzica prea tare, de la sunetele făcute de pașii celor de deasupra, până la aspiratorul și bormașina vecinilor de palier.

Acasă la el, fiecare face ce vrea, dar vecinii nu trebuie să perceapă, prin sunete, care este activitatea acestora. Și pentru ca acest lucru să nu se întâmple, pereții, podelele și plafonul trebuie să aibă o anume grosime și să existe izolații fonice. Tot din cartea tehnică poți afla amănunte, dar testele reale sunt cea mai bună soluție. Nu ezita să le faci. Zgomotele interioare sunt infinit mai deranjante decât zgomotul urban.

Înainte de a semna actele pentru noua ta casă, verifică și calitatea instalațiilor sanitare, finisajele și nu omite să faci un drum până pe acoperișul blocului ca să vezi cum arată izolația de acolo, indiferent la ce etaj stai. Dacă apa pluvială se poate infiltra, va ajunge, în timp, până la parter, indiferent de câte etaje are construcția.