1. Parfum, apă de parfum, apă de toaletă sau apă de colonie?

Ceea ce diferențiază un parfum, o apă de parfum și o apă de toaletă este concentrația esenței, adică cu cât este mai diluată, cu atât concentrația este mai mică și invers. Un parfum are o concentrație de uleiuri esențiale între 20% și 40% în compoziția sa, ceea ce îi poate garanta o durată de cel puțin 12 ore pe piele. Apa de parfum conține între 10 și 18% extract de ulei esențial și eliberează aroma parfumului timp de până la 10 ore. Apa de toaletă are între 5 și 8% esență, așadar este o variantă ușoară, care rezistă până la 8 ore. Acum apa de colonie este cea mai blandă alternativă dintre toate și are și o rezistentă mai mică, compusă doar din 3 și 5% esență, fiind persistentă pentru o perioadă mai scurtă de timp. Primul pas este să definești ce tip de parfum preferi. Trebuie să decizi dacă îți plac aromele mai discrete sau intense și, mai ales, cât trebuie să reziste pe piele.

2. Un parfum pentru fiecare de tip piele

Simți că parfumul are o aromă diferită pe parcursul zilei? Unii oameni observă această schimbare mai târziu în cursul zilei, deoarece un miros se simte mai mult sau mai puțin intens și în funcție de fiecare persoană în parte. Acest lucru se întâmplă pentru că persistența aromei și evoluția notelor olfactive sunt legate de gradul de grăsime al pielii. Să știi că și nuanța pielii tale are un rol decisiv!

Persoanele cu tenul închis au mai multă grăsime, așa că aromele unui parfum au o persistența mult mai bună. Parfumurile cu arome orientale, citrice sau florale ușoare sunt cele mai potrivite pentru acest tip de ten.

Persoanele cu pielea deschisă sau albă au o piele mai uscată și, prin urmare, aroma se evaporă mai repede. În acest caz, pentru doamnele și domnișoarele cu tenul deschis, optează pentru parfumuri pentru femei cu arome dense, lemnoase sau floral-orientale.

3. Ce arome poate avea un parfum?

Există o mare varietate de parfumuri disponibile pe piață, ceea ce face dificilă alegerea unui anumit tip sau unui anumit brand. Cu toate acestea, alegerea poate fi simplificată. Te gândești, pur și simplu, ce arome preferi în general. Există mai multe familii olfactive, care corespund aromelor și parfumurilor pe care le poate avea fiecare parfum. Acestea sunt:

Florale - După cum sugerează și numele, esențele florale privilegiază florile și sunt compuse din variații precum mosc, lemn, acvatic, fresh, oriental. Acestea sunt perfecte pentru a fi folosite pe timpul zilei

Citrice - Sunt compuse în principal din note răcoritoare precum lime, portocală, macha verde, citrice. Sunt parfumuri purtate cel mai adesea vara, când afară este foarte cald, pentru că îți oferă o senzație de prospețime.

Fructate - Cu o prezență puternică, sunt parfumuri ușoare și dulci, care ne amintesc de fructe precum măr, kiwi, piersici și căpșuni. Acest tip de aromă tinde să atragă persoanele mai tinere, adolescentele în general, și sunt extrem de plăcute.

Cyphre - Sunt parfumuri cu un caracter puternic, care combină citrice proaspete și lemn, pământ și mușchi. Considerată cea mai intensă experiență olfactivă, parfumurile cu această aromă au la bază un mix de condimente exotice, precum ardeiul, anasonul, scorțișoară și aromele florale.

Aromatice - Este cea mai complexă familie olfactivă, compusă din triada pe bază de citrice, lavandă și condimente. Această aromă este potrivită pentru persoanele romantice.

Lemnoase - Acestea sunt compuse din arome seducătoare și uscate, precum pin, lemn de santal și paciuli. Sunt mai des întâlnite în parfumurile bărbătești, dar există și variante pentru femei.

4. Importanța notelor olfactive

Notele se referă la ingredientele, precum florile sau fructele, pe care le are un parfum și care îl fac unic. Există trei tipuri de note: vârf, mijloc și bază.

Nota de vârf este cea pe care o simți mai întâi, de îndată ce deschizi sau aplici parfumul pe piele. Acest tip este foarte intens pentru că este eliberat la început și are o durată scurtă, de maximum 15 minute.

Răspunzătoare de marcarea personalității parfumului, notele de mijloc sunt mai pline și mai învăluitoare, fiind resimțite odată cu încălzirea pielii. De obicei, durează mai mult și se simt chiar și după ce te-ai obișnuit cu aroma!

Notele de bază sunt responsabile pentru fixarea parfumurilor pe piele. În general, sunt mai dense, dar permanența lor variază în funcție de tipul de piele și de compoziția produsului. Acestea încep să se simtă la aproximativ o oră de la aplicarea parfumului.

5. Unde se depozitează parfumul

Pentru a asigura rezistență parfumului, este important să-l depozitezi într-un loc întunecat și răcoros, de exemplu, în dulap. Sticla nu trebuie expusă fluctuațiilor de temperatură din baie și nici vreunui tip de lumină, în special lumina albă, care oxidează notele și le alterează mirosul.

Cu aceste sfaturi, cu siguranță îți va fi mai ușor să-ți dai seama ce parfumuri îți plac cel mai mult. Și, pană la urmă, personalitatea ta este cea care trebuie să își spună cuvântul final. Ține cont de aceste informații, indiferent dacă dorești să cumperi un parfum pe care să-l folosești sau să îl oferi cadou unei femei speciale.