Fiecare persoane are cerințe individuale și, prin urmare, ar trebui să te gândești la faptul că un tip diferit de umplutură și duritate nu se va potrivi tuturor. Pe lângă acestea, însă, este necesar să te concentrezi pe înălțimea saltelei în sine sau a husei acesteia, chiar dacă vei avea pe ea un cearceaf. O saltea potrivită îți va garanta că nu te vei mai trezi cu dureri de spate sau articulații și că somnul va fi de o calitate mult mai bună.


Tipuri de bază de saltele

Tipurile de saltele sunt împărțite în trei tipuri de bază - latex, arcuri și spumă. Chiar dacă poate părea că cele din spumă domină piața datorită proprietăților lor specifice, totuși, cele mai vândute sunt cele din latex. Cu toate acestea, fiecare tip are avantajele și dezavantajele sale, care trebuie respectate.

Latex - Aceste saltele nu sunt doar cel mai bine vândute, ci și cele mai populare. Acestea sunt saltele moi, care sunt vândute în principal cu duritate T1 (foarte moi) și T2 (moi). Avantajul poate fi un nivel ridicat de elasticitate și faptul că suprafața în sine a saltelei se poate adapta la formă corpului tău. Dacă alegi o saltea din latex, aceasta va rezistă foarte mulți ani. În ciuda faptului că astfel de saltele pot fi reglate, forma lor este încă fermă. Sunt foarte confortabile și vor fi potrivite pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, au și unele aspecte negative. Asigură-te că nu le ții într-un mediu umed. De asemenea, nu sunt potrivite pentru persoanele care transpiră excesiv sau sunt alergice la latex.

Cu arc - La un moment dat, saltelele cu arcuri erau mai populare decât saltelele din latex, dar și-au pierdut popularitatea din cauza arcurilor care slăbesc în timp. Acum sunt mai bine construite, și aceste probleme nu mai sunt atât de des întâlnite. Datorită arcurilor, acestea sunt extrem de flexibile și, ca și latexul, se pot adapta și corpului tău. Spre deosebire de primul tip, saltelele cu arcuri sunt potrivite și pentru mediile umede. Sunt extrem de respirabile și, prin urmare, le poți așeza și pe o somieră solidă. Poți găsi saltele cu arcuri, saltele ortopedice, rame pentru saltele, saltele cu lana la magazinele de specialitate online.

Dezavantajul este că nu le poți folosi pe fiecare tip de somieră. În special nu este recomandată să o așezi pe somiere reglabile, deoarece arcurile în sine pot fi deteriorate. Salteaua trebuie depozitată numai pe orizontală. În interior există mii de șiruri mici de arcuri care pot fi deteriorate chiar și cu o manipulare minoră.

Spumă - Saltelele din spumă încep să ajungă din urmă pe primul loc în vânzări în România. Acest lucru se datorează numărului de tipuri de spumă, din care poți alege ceea ce-ți trebuie. Cele mai populare tipuri de saltele cu spumă sunt:

Spumă HR: Această spumă este relativ aerisită și are elasticitate ridicată. Te va răcori plăcut, mai ales în lunile de vară, motiv pentru care și-a câștigat denumirea de „spumă rece”. Se găsește în principal în saltelele cu duritate mai mare.

Spumă PUR: PUR este o spumă ceva mai ieftină decât HR, care poate fi găsită și în saltelele cu o duritate mai mică. Aceste tipuri au o viață lungă datorită porilor lor structurați, pe care chiar și persoanele supraponderale îi vor aprecia.

Spumă cu memorie: În ultimii ani, spumă cu memorie a ieșit în prim-plan, cucerind oamenii datorită faptului că își amintește poziția în care dormi în fiecare seară. Știe să stabilizeze spatele.

Biofoam: Dacă ești în căutarea unui tip ecologic de spumă, asigură-te că te concentrezi pe biospumă. Este potrivită și pentru cei care suferă de alergii și este folosită și în producția de saltele ortopedice.


Mărimea și înălțimea sunt foarte importante

Dacă vorbim despre dimensiunea și înălțimea saltelelor, ar fi dificil să găsim o formulă universală. Fiecare persoană se va simți confortabil cu ceva diferit și are cerințe diametral diferite în timpul somnului. Există însă anumite principii pe care le poți urma măcar atunci când îi alegi mărimea și înălțimea. Salteaua ar trebui să fie cu cel puțin 20 de centimetri mai lungă decât tine. Totuși, acest lucru este legat și de cumpărarea unui pat potrivit. Dacă ai până la un metru optzeci, un pat de doi metri și o saltea de aceeași lungime vor fi ușor de găsit. Dacă ai mai mult, probabil că este timpul să cauți o saltea mai lungă precum și un pat potrivit pe care să o așezi.

Când vine vorba de lățime, vorbim de paturi de 80 sau 90 de centimetri. Deoarece saltelele sunt realizate în ambele lățimi, măsoară lățimea patului înainte de a cumpăra pentru a fi sigur, astfel încât să nu alegi o saltea mai îngustă. Înălțimea recomandată a saltelei este de 20 de centimetri, dar și greutatea ta joacă un rol aici. O grosime de 15 centimetri este suficientă pentru copii.


Alege și o husă potrivită

O parte a alegerii saltelei potrivite este, nu în ultimul rând, husa acesteia. Nu îi oferă doar un aspect estetic, ci mai ales unul igienic. Cu siguranță nu dorești să dormi numai pe spumă sau cu arcuri, iar husa rezolvă toate aceste trei probleme. Cele mai vândute sunt husele din bumbac, care sunt confortabile și, de asemenea, antialergice. Le poți spăla cu ușurință în mașina de spălat.

Din ce în ce mai des începem să auzim despre acoperirile Aloe vera, care conțin și extracte din această plantă. Datorită acestui fapt, pot rezistă mai bine la căldură, ceea ce este deosebit de plăcut în lunile de iarnă. O altă variantă este Lyocell pur natural, care este chiar mai respirabil decât bumbacul. Pentru producerea acestuia se folosesc fibre de stejar și fag. Aceste variante speciale sunt și antialergice și le poți spăla, dar trebuie să bagi mai adânc mâna în buzunar pentru a le cumpăra.