Meniu complet pentru masa de Crăciun

Dacă până acum nu v-ați pus la punct meniul și lista cu ce nu va lipsa de pe masa de Crăciun, mai jos am pregătit o listă cu cele mai bune variante. Ce aperitive traditionale sau moderne se pun pe masa de Craciun? Cum ne impresionăm invitații? Avem rezolvare pentru toate aceste griji! Cele mai bune gustari reci sau calde facute in casa urmează mai jos:


Idei de aperitive

Ouă umplute cu brânză

Ingrediente


  • 5 ouă fierte

  • caș sărat

  • 125 g gălbenuș

  • alte 2 ouă fierte întregi

  • 40 g unt moale

  • 1 linguriță de muștar

  • sare

  • piper

  • verdeață, felii de măsline negre sau verzi, roșii sau pătrunjel pentru decor

Mod de preparare

Amestecă gălbenușul fiert din ouă cu untul moale, puțină brânză de vaci și niște caș sărat. Amestecă toate ingredientele până ce obții o cremă fină, la final gustă de sare, umple ouăle și decorează-le după bunul plac.


Coșulețele din foitaj cu umplutura de ciuperci

Ingrediente


  • 100 g ciuperci proaspete

  • ½ de ceapă mică

  • 1 linguriță de ulei + 15 g unt

  • sare, piper

  • pătrunjel verde tocat (sau mărar)

  • ½ de linguriță de făină desfăcută în 75 ml lapte rece

  • 1 linguriță smântână groasă

  • 20 g cașcaval ras

Rețetă

Dacă nu aveți timp pentru a prepara cojile din foitaj, le puteți cumpăra din comerț, gata coapte. Astfel, nu mai rămâne decât să le umpleți cu cremă. Dacă vreți să le faceți în casă, procesul va dura mai mult.


Mod de preparare umplutură de ciuperci

Toacă ceapa, călește-o la foc mic cu puțin ulei și unt, apoi adaugă ciupercile feliate, asezonează cu sare și piper și lasă să se facă sub capac. Separat, amestecă puțină făină cu lapte rece și toarnă compoziția peste tocănița de ciuperci. Amestecă bine și mai lasă ciulamaua la fiert 2-3 minute pentru a se găsi făina și a se îngroșa sosul. După cele 2-3 minute, pune o linguriță de smântână și stinge focul. La final, presară verdeață și rade 20 de grade de cașcaval. După ce ai lăsat la răcit, umple coșulețele cu umplutura de ciuperci.

Foto: savoriurbane.ro


Gujoane de pui

Ingrediente


  • 2 jumătăți de piept de pui dezosat sau 500 g pulpe dezosate sau piept de curcan

  • sare

  • piper

  • usturoi granulat

  • boia dulce (opțional și iute)

  • 200 ml iaurt simplu

  • pesmet pentru tăvălit

  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Asezonează puiul tăiat fâșii cu piper, boia dulce, sare și usturoi granulat și pune carnea într-o pungă peste care toarnă iaurt. Amestecă bine și lasă punga la frigider preț de câteva ore sau, cel mai bine, peste noapte. Scoate puiul de la rece cu 2 ore înainte de a-l prăji, șterge ușor fâșiile de piept de pui de iaurtul în exces și transferă-le într-o farfurie curată. Separat pregătește un bol în care să pui pesmetul prin care vei tăvăli puiul. După acest pas, gujoanele sunt gata pentru a intra în ulei încins.

Foto: Teo's Kitchen


Cotlete de miel cu legume la cuptor


  • cotlete de miel (în funcție de câți invitați ai)

  • cartofi

  • ceapă

  • morcovi

  • dovlecei

  • ulei de măsline

  • usturoi

  • condimente italienești

  • muștar Dijon

  • sare și piper

  • rozmarin proaspăt

  • suc de lămâie

Mod de preparare

Marinează cotletele de miel. Ai grijă să folosești un prosop de hârtie pentru a usca în întregime cotletele de miel, înainte de a le transfera într-un castron mare sau într-o pungă cu fermoar.

Asezonează carnea și las-o deoparte la temperatura camerei pentru cel puțin 20 de minute. Pregătește legumele, taie-le și asezonează-le. Pune amestecul de legume într-un singur strat pe o tavă mare de copt cu jumătate de foaie și coace amestecul preț de 20 de minute.

Scoate tava din cuptor și scutură ușor pentru a asigura o gătire uniformă. Așază deasupra cotletele și reintrodu tava în cuptor. Coace totul încă 25 de minute, până când legumele sunt fragede și aurii.

Scoate tava din cuptor și lasă cotletele de miel să se odihnească la temperatura camerei timp de 5 minute. Opțional, poți servi cotletele de miel cu legume prăjite și sos.


Friptură de porc cu miere și legume

Ingrediente


  • carne de porc – poți folosi cotlete, ceafă sau orice altă parte

  • cartofi noi

  • fasole verde

  • ceapă

  • ulei de măsline

  • condimente italiene

  • sare

  • piper

  • sos hoisin

  • miere

  • zahăr brun

  • usturoi

  • ceapă verde

  • sos soia

Mod de preparare

Marinează carnea într-o pungă cu sosul hoisin, mierea, sosul de soia, usturoiul, ceapa verde și piperul. Pune totul la frigider timp de cel puțin o oră sau peste noapte.

Într-un castron mare pune cartofii, fasolea verde și ceapa și stropește-le cu ulei de măsline, apoi asezonează. Amestecă până ce se întrepătrund toate aromele.

Transferă amestecul într-o tigaie sau o tavă de cuptor și întinde-le uniform. Așază carnea de porc marinată peste legume și stropește restul marinadei peste legume. Coace fără capac într-un cuptor preîncălzit timp de 1,5 până la 2 ore.

Timpul de coacere variază în funcție de mărimea bucății de carne. După ce carnea de porc este gata, las-o să se odihnească la temperatura camerei timp de 15 minute înainte de a o tăia.

Separat, într-un bol mic amestecă sosul hoisin, mierea și zahărul brun într-o pastă omogenă. Unge generos carnea cu aceste și rumenește-o la foc mare timp de 3-4 minute.


Rulada de pui cu ciuperci

Ingrediente


  • piept de pui

  • ceapă

  • ulei

  • ciuperci

  • ouă

  • pesmet panko

  • piper negru măcinat

  • spanac

  • sare

  • piper

  • ierburi italiene

Mod de preparare

Încălzește uleiul într-o tigaie la foc mediu, pune ceapa și ciupercile și amestecă până se gătesc. Transferă amestecul într-un bol și lasă-l să se răcească la temperatura camerei preț de cel puțin 20 de minute. Condimentează puiul pe ambele părți cu piper, sare și ierburi, apoi așază-l băcățile, pe rând, între două foi de folie de plastic sau într-o pungă de congelare cu fermoar.

Aplatizează piepturile de pui și așază totul pe o foaie curată de folie de plastic. Pune 1/3 ceașcă de spanac baby deasupra pieptului de pui și 1-2 linguri din amestecul de ciuperci cu ceapă. Rulează strâns puiul într-o ruladă și înfășoară-l bine în folie de plastic. Odată înfășurat, prinde cele două capete ale foliei de plastic și rulează-le pentru a le răsuci și a le strânge foarte bine. Repetă acești pași cu ceilalți doi piepți de pui și transferă rulourile în frigider, unde trebuie să stea timp de 30-60 de minute.

Adaugă învelișul pane. Scoate rulourile de pui din frigider și îndepărtează folia de plastic. Ia două farfurii plate și bate ouăle în una, iar în cealaltă pune pesmetul. Scufundă fiecare rulou în ouăle bătute, apoi tăvălește-le în pesmet, pe urmă dă totul la prăjit. Când e gata și mai ales după ce se răcește puțin, taie rulada.