Configurația spațiului

Înainte de orice, este nevoie să stabilești o configurație potrivită spațiului. În funcție de modul în care se prezintă bucătăria ta, poți alege una dintre cele trei configurații posibile:


Bucătărie în linie dreaptă

Este o configurație simplă și ușor de amenajat pentru un astfel de spațiu. Ideal ar fi ca peretele să aibă cel puțin 3 metri lungime, pentru a reuși să te încadrezi cu principalele elemente. Astfel, pe o latură a unui perete vei avea zona de gătit, cu electrocasnice precum plita și cuptorul electric și, ideal, în partea opusă lor, frigiderul. Pe cealaltă latură, poți amenaja locul de servit masa, te poți gândi chiar și la o masă pliabilă, respectiv la alte mici locuri/polițe de depozitare.


Bucătărie tip galerie

Configurația aceasta este perfectă, dacă este un spațiu suficient între pereții laterali ai bucătăriei. O distanță de 1.5-2 m între „galeriile” sau „șirurile” pe care vrei să le amenajezi ar fi ideală, pentru a te putea mișca în voie. Păstrează zona de gătit, cu blat bucatarie și electrocasnice, pe un șir, iar pe celălalt șir, te poți concentra pe zone de depozitare, masă de tip bar sau masă normală. De asemenea, dacă te avantajează, include aici și frigiderul.


Bucătărie în formă de L

Configurația în L se bazează tot pe o linie dreaptă cu zona de gătit, dar vine cu avantajul unui perete, în partea opusă ferestrei, care poate fi valorificat după cum consideri. De exemplu, aici poți pune frigiderul încastrat într-un corp de mobilier înalt, cu mici spații de depozitare, sau chiar masa de bucătărie.


Stiluri și culori

Unei bucătării lungi și înguste i se potrivesc de minune corpurile de mobilier minimaliste, cu linii drepte și simple. Așadar, chiar dacă vei avea un mobilier de bucătărie mai puțin voluminos, asta nu înseamnă că vei compromite din spațiile de depozitare pe care le vrei.

Este posibil să nu-ți placă finisajul lucios, specific mobilei de bucătărie, însă să știi că el amplifică cel mai bine sentimentul de spațiu. Nu considera asta o regulă, așa că ține cont și de preferințele tale.

În privința culorilor, recomandăm să mergi pe unele neutre. Câteva sugestii, cu care nu vei da greș, ar fi albul, griul, verdele măsliniu sau albastrul marin. Desigur, aceste culori și non-culori se potrivesc foarte bine cu tonurile de lemn natur, ce se pot regăsi în blatul de bucătărie sau în alte elemente de decor. De asemenea, mânerele ușilor și sertarelor pot fi cu inserții metalice sau aurii, care să reflecte restul cromaticii bucătăriei tale.


Iluminatul artificial

Orice bucătărie are nevoie de un iluminat artificial corespunzător. Desigur, nu renunța la lumina naturală a acestui spațiu, pe care trebuie să o lași să pătrundă cât de mult posibil, în timpul zilei.

Pentru o bucătărie lungă și îngustă, un singur corp de iluminat, montat în centrul tavanului, nu este suficient. Prin urmare, ia în calcul spoturile cu lumină rece sau neutră, care să acopere cât mai mult din spațiul bucătăriei, precum și benzile LED, instalate deasupra blatului, pentru o atmosferă ceva mai caldă. Pentru zona mesei, poți avea în vedere și un corp de iluminat suspendat.

În concluzie, o bucătărie lungă și îngustă poate fi pusă în valoare foarte bine, printr-o amenajare inteligentă. Prin adaptarea spațiului la nevoile tale, te poți bucura de rezultate pe care, poate, nici nu le bănuiai.