Rețete tradiționale pentru masa de Crăciun

Piftie

De la valkyrielynn/Shutterstock

Ingrediente:



  • ureche de porc

  • picioare de porc

  • căpățână de porc

  • morcovi

  • foi de dafin

  • sare

  • usturoi


Mod de preparare:

Urechile, picioarele și căpățâna de porc se curăță bine, iar mai apoi se spală cu apă fierbinte. Se pun toate într-o oală mare și se toarnă apă, morcovii tăiați rondele și foile de dafin. Se lasă să fiarbă până ce zeama devine lipicioasă. Se adaugă usturoiul pisat, precum și sare după gust, după care se vântură. Se strecoară și se pune în vase, la răcit. După ce s-a răcit bine, o puteți pune la frigider, pentru a se închega.


Sarmale

De la Mina709/Shutterstock

Ingrediente:



  • 400 g carne tocată de porc

  • 200 g carne tocată de vită

  • 4 felii şunculiţă afumată

  • 1 ceapă

  • 1 lingura ulei

  • 1 ceasca orez

  • 200 ml suc de roşii

  • sare

  • piper proaspăt măcinat

  • câteva boabe de piper

  • mărar proaspăt sau uscat

  • cimbru (opţional)

  • 1 cana zeamă de varză

  • 14-15 foi varză murată


Mod de preparare:

Se amestecă toată carnea tocată și se adaugă orezul şi ceapa călite în ulei, sucul de roşii, şunculiţa tăiată cubuleţe, sare şi piper. Varza murată se spală de mai multe ori cu apă rece şi se lasă la scurs. Se iau apoi câte două foi de varză şi se umplu cu compoziţia de carne, astfel încât să se obţină sarmale mari. Mai apoi, se pun într-un vas cu fundul mai gros, peste un strat de varză tocată. Se presară mărarul tocat, cimbrul şi boabele de piper și se toarnă zeamă de varză îndoită cu apă fierbinte cât să acopere sarmalele.

După toate acestea, se pun la foc mediu, iar după primele clocote se reduce focul la minim şi se lasă să fiarbă aproximativ două ore.


Caltaboș

De la cristi180884/Shutterstock

Ingrediente:



  • 2,5 kilograme măruntaie de porc (ficat, rinichi, splina, inima)

  • 250 grame carne grasă de porc

  • 700 grame ceapă albă

  • 1 cană mare de orez

  • 4 foi de dafin

  • 1 căpățână de usturoi curățată

  • 1 lingură rasă nucșoară măcinată

  • 1 lingură rasă boabe de ienibahar măcinat

  • 100 grame untură de porc mate de porc bine spălate

  • sare

  • piper negru măcinat

  • 1 lingură piper boabe


Mod de preparare:

Se spală foarte bine toate măruntaiele, cu apă rece. Se pune la fiert o oală mare în care se adaugă foile de dafin, 2-3 linguri de sare, cățeii de usturoi și o lingură de boabe de piper. Apoi se pun la fiert organele de porc și carnea, tăiate toate în bucăți mari, care trebuie fierte la foc mic. După ce au fiert, organele trebuie scoase din oală și lăsate la răcit.

Se spală orezul cu apă rece și se rumenește în două linguri de untură, până devine sticlos. Apoi se stinge cu două căni și jumătate din zeamă în care a fiert carnea. Se dă în clocot orezul, apoi se face focul mic și se mai lasă să fiarbă 10 minute, acoperit cu un capac. La final se lasă să se răcească complet. Se toacă ceapa mărunt și se rumenește în restul de untură.

Se toacă măruntaiele și carnea de porc, iar mai apoi se pun într-un castron foarte adânc și se amestecă bine cu ceapa. Se adaugă piperul măcinat, ienibaharul și nucșoara. Se frământă bine cu mâna și se adaugă orezul fiert, apoi se condimentează cu sare după gust. Se umplu mațele cu această compoziție, se leagă la capăt și se pun la fiert în apă în care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute.


Salată de bouef

Ingrediente:



  • 500 g rasol de vită/ piept de pasăre.

  • 400 g cartofi

  • 3 morcovi

  • 2 rădăcini de pătrunjel.

  • 200 g mazăre,

  • 1 țelină mică.

  • castraveciori și gogoșari acri - după gust.

  • 1/2 legătură pătrunjel verde.

  • maioneză - după gust

  • 100 g măsline

  • 1 ou fiert

  • muștar


Mod de preparare:

Se pun la fiert cartofii curățați și morcovii. Se taie fâșii carnea de vită fiartă, se toacă mărunt murăturile și măslinele, pătrunjelul și oul fiert, iar țelina se dă pe răzătoarea medie. Când au fiert, cartofii și morcovii se dau prin apă rece și se taie cubulețe. Se amestecă toate cele de mai sus cu mazărea, într-un bol și se combină cu maioneza.


Cozonac

Ingrediente:



  • 600 g făină

  • 2 ouă

  • 100 ml lapte

  • 2 gălbenuşuri

  • 150 g unt

  • 2 linguri zahăr

  • 20 g drojdie

  • 2 pliculete zahăr vanilat


Pentru umplutură:



  • 1/2 kg nuci


  • 3 linguri cacao

  • 200 g zahăr

  • 100 ml lapte


Pentru uns:



  • 2 ouă


  • unt


Mod de preparare:

Se prepară maiaua, din drojdie, o linguriţă de zahăr şi lapte călduţ. Se freacă untul cu 2 linguri de zahăr. Mai apoi, se cerne făina, se aşază pe blat, cu o adâncitură la mijloc. Se toarnă maiaua, o cană cu lapte, ouăle întregi şi 2 gălbenuşuri frecate cu un praf de sare. Se amestecă uşor ingredientele, apoi se adaugă untul. Se frământă aluatul până ce se desprinde de mâini şi se lasă la cald, acoperit, să crească. Pentru umplutură, se fierbe laptele. Se amestecă nuca cu zahărul şi cacaua, apoi se toarnă laptele clocotit. Se împarte aluatul în două, se întind foi, se umplu cu nucă şi se rulează.

La final, se ung tăvile cu unt şi se aşază cozonacii. Se ung cozonacii cu ou bătut şi se dau la copt, 50 de minute. Se lasă la răcit în tavă, apoi se scot şi se aşază unul lângă celălalt.


Cârnați

Ingrediente:



  • 1.5 kg carne de porc (pulpa din faţă)

  • 500 g carne grasă de porc (fleică fără şorici)

  • 700 g carne de vită sau amestec vită şi berbec

  • 200 ml supă de carne

  • 5-6 căţei de usturoi

  • sare

  • piper

  • cimbru

  • condimente de cârnaţi

  • maţe subţiri de porc sau de oaie


Mod de preparare:

Se spală carnea, se curăţă de pieliţe şi se taie bucăţi. Se toacă şi se condimentează cu sare, piper, usturoi pisat, cimbru şi condimente de cârnaţi. Se adaugă supa de carne în porţii mici şi se amestecă până se obţine o pastă omogenă.

Se trece această compoziţie prin maşina de tocat, la care s-a montat pâlnia pentru cârnaţi şi se umplu maţele foarte bine curăţate şi păstrate mai multe zile la rece, în apă cu sare şi oţet. Este bine să nu se îndese prea multă carne, pentru că altfel plesnesc uşor atunci când se prăjesc. Se pot ţine 2-3 zile la zvântat şi apoi se consumă, sau se păstrează la frigider. Se servesc prăjiţi în ulei sau fripţi pe grătar.