1. Nu consuma fructe după masă!

Specialiștii recomandă ca o pauză de măcar 2-3 ore între masa principală şi gustarea ce conține fructe. Dacă imediat după masă se consumă fructe, atunci există riscul balonării şi gazelelor intestinale, deoarece ele stagnează în intestin până se digeră alimentele de la masa principală. Acest lucru va determina fermentarea lor şi apariţia unor simptome dureroase de balonare. Este de preferat să consumi fructele dimineața pe stomacul gol sau să laşi măcar 2-3 ore între masa principală şi gustarea care cuprinde un fruct.


2. Nu fuma după ce ai mâncat!

Fumatul după masă este una dintre cele mai întâlnite practici, dar se pare că nici aceasta nu este una foarte bună. Chiar dacă știm foarte bine că țigările sunt nocive pentru sănătate, avem impresia că o țigară după masă nu poate face nimic rău. Adevărul este că fumatul imediat după ce ai mâncat poate să fie foarte periculos. Este recomandat să faci o pauză de câteva ore după masă înainte de a fuma o țigară, deoarece acestea conține nicotină care afectează oxigenul din organism, necesar pentru digestie.


3. Nu te spăla pe dinți imediat după masă!

Dacă te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat poate să dăuneze smalțul dinților. Specialiștii recomandă să te speli pe dinți după jumătate de oră după ce ai mâncat.


4. Nu fă duș după ce ai mâncat

După ce ai luat masa, stomacul are nevoie de o cantitate mai mare de sânge pentru a digera alimentele ingerate. În cazul în care faci duș imediat după ce ai mâncat, circulația sanguină va fi redirecționată către mâini și picioare, iar digestia va fi încetinită provocând dureri de stomac.


5. Nu te pune la somn imediat după masă!

Nici somnul nu este recomandat imediat după ce ai luat masa. Dacă obișnuiești să dormi după masă, cel mai probabil te vei confrunta cu senzație de disconfort abdominal, balonare sau vei dormi foarte prost. De asemenea, pot apărea arsurile stomacale pe timpul nopții. Potrivit unui studiu, persoanele care mănâncă cu câteva ore înainte de somn sunt mai predispuse la accidentele vasculare cerebrale.


6. Nu consuma ceai imediat după masă!

Un ceai după o masă copioasă este la fel un obicei extrem de întâlnit, însă incorect. Acest lucru împiedică absorbția fierului, deoarece ceaiul conține acid tanic care se leagă de proteinele și de fierul rezultate în urma ingestiei de alimente. Dacă consumi ceai imediat după masă, acest lucru va reduce cu 87% absorbția fierului și poate duce la anemie, stări de amețeală, dureri în piept, oboseală cronică și stare generală de slăbiciune.