Repartizarea spațiului disponibil

Pentru a-ți putea amenaja așa cum trebuie garajul, spațiul trebuie să fie împărțit pe zone funcționale. În acest fel, vei reuși ca inclusiv atunci când nu ai prea mult spațiu la dispoziție, să profiți la maxim de ceea ce ți se oferă, iar garajul va arăta aerisit și mult mai organizat. În primul rând vei stabili clar zona unde va fi adăpostită mașina, după care vei decide care este zona de depozitare a altor obiecte necesare, urmată apoi de zona de lucru.


Totul contează

Evident, deși recomandarea de mai sus este una excelentă și te ajută să profiți la maximum de fiecare centimetru, nu trebuie să uiți și celelalte detalii, cum ar fi finisajele, piesele de mobilier, corpurile de iluminat și nu numai. Despre fiecare îți vom vorbi și noi, pe scurt, în rândurile de mai jos.


Pardoseala garajului

Trebuie să ții cont că este vorba despre o zonă cu trafic intens, ceea ce înseamnă că pardoseala trebuie să fie în primul rând rezistentă la greutăți mari, dar și la un stil activ de viață. Recomandarea specialiștilor ar fi să îți îndrepți atenția către acele materiale recunoscute pentru rezistența lor ridicată, iar o pardoseală din beton este o soluție excelentă. De

asemenea, poți opta pentru cea din rășini epoxidice sau autonivelantă – o variantă mai scumpă, dar foarte eficientă și apreciată. Nici pardoseala din lemn nu este o idee greșită, doar că durabilitatea ei nu este chiar atât de ridicată.


Pereții garajului

Cum, de regulă, garajul este folosit atât ca spațiu de depozitare, dar și atelier de lucru, pereții trebuie să fie unii rezistenți – care să reziste la greutatea pieselor de mobilier sau a acelor rafturi Storeexpert.ro montate pe ei, dar și ușor de întreținut. Tencuiala este preferată de mulți, deoarece este ieftină, dar în același timp are și o rezistență ridicată. Alte sugestii ale specialiștilor se referă la vopseaua lavabilă sau plăcile ceramice. De preferat ar fi să eviți folositea plăcilor din lemn, deoarece acestea au un grad de inflamabilitate destul de ridicat.


Tavanul, din același material ca și pereții

Chiar dacă în cazul tavanului cerințele care trebuie îndeplinite nu sunt atât de ridicate, ar fi de preferat să optezi pentru aceleași materiale folosite la pereți.


Izolația și ventilația pereților

Mai mult ca sigur în garajul tău, mai ales dacă ai amenajat spațiul și ca pe un atelier de lucru pentru tine, se vor regăsi unele substanțe chimice destul de toxice. Prin urmare, pentru a evita incidentele neplăcute, garajul trebuie să fie dotat cu un sistem bun de ventilație. În cazul în care acesta nu există, poți să rezolvi simplu problema, executând unele găuri pe care latură a ușii de la intrarea în garaj, dar și a altor două deasupra tavanului, dar amplasate pe peretele opus.

Mulți dintre cei care își amenajează garajul ignoră importanța izolației pentru acest spațiu. Ai grijă să nu cazi și tu în această capcană, pentru că o bună izolație ține deoparte igrasia și mucegaiul, dar vei avea și de o temperatură ambientală plăcută pentru tine, când lucrezi acolo, dar care contribuie și la evitarea defecțiunilor multora dintre uneltele electrice pe care le folosești.


Ușile pentru garaj

Alegerea ușilor pentru garaj trebuie să se facă nu doar ținând cont de unele considerente de ordin estetic. Cel mai bine este să apelezi la magazinele de specialitate de unde poți cumpăra uși pentru garaj, sau chiar să faci comandă pentru un astfel de produs, care să se potrivească exact spațiului pe care îl ai la dispoziție. În cazul în care garajul este unul mare, optează pentru închiderea cu două uși, pentru că avantajele sunt mult mai numeroase.


Corpurile de iluminat

Evident, nu trebuie neglijată lumina naturală, dar nu întotdeauna este de ajuns, sau chiar există, mai ales în cazul garajelor amplasate la demisol sau chiar subsol. Prin urmare, corpurile de iluminat trebuie să fie alese cu mare grijă, deoarece ai nevoie de o lumină foarte bună în cam tot garajul. O sursă centrală de lumină, amplasată pe tavan, și eventual suplimentată prin unele spot-uri puternice sau tuburi de neon în anumite zone nu fac decât să îți vină în ajutor. Această recomandare este valabilă în special atunci când garajul tău este atât atelier de lucru, cât și spațiu de depozitare.


Piesele de mobilier

Aici este destul de ușor, pentru că vei opta pentru piese rezistente, solide, care se comportă perfect la variațiile de temperatură. Cele mai bune sunt cele din lemn masiv, iar pentru a valorifica la maxim spațiul, rafturile metalice supraetajate sunt perfecte pentru depozitarea uneltelor, a anumitor recipienente și nu numai. În plus, nu ocupă mult spațiu, sunt ieftine, iar garajul tău va avea un aspect cu adevărat profesionist.


Un strop de culoare

Evident, este vorba de un garaj, așa că nu vei folosi culori vii, care să ”încarce” vizual spațiul, ci vei opta pentru clasicele alb și maro, care se potrivesc perfect și îi oferă un aer îngrijit acestui spațiu. Nici obiectele de decor nu au ce căuta aici, dar asta era deja de la sine înțeles, nu?