Chiar dacă am putea crede că nivelul creativității este vizibil doar în muzică sau în operele artistice, această calitate este fundamentală pentru știință, matematică și, mai ales, pentru inteligența socială și emoțională. Are efecte asupra ușurinței cu care ne adaptăm în anumite situații, ne ajută să facem mai bine față schimbărilor și are un rol important în găsirea soluțiilor și rezolvarea problemelor. În plus, creativitatea are capacitatea de a îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului, să creeze conexiune neuronale și să învețe concepte noi.

Așadar, cum facem să dezvoltăm creativitatea copiilor și ce instrumente avem la îndemână pentru a le oferi libertatea de a crea?


Învață-i să întrebe „Ce ar fi dacă?”

Pe lângă celebrul „De ce?”, o altă întrebare care ajută la dezvoltarea creativității este „Ce ar fi dacă?” De cele mai multe ori, acest enunț nu va veni de la sine, o perioadă fiind necesară practicarea unui joc din partea părinților astfel încât să-i stimuleze pe cei mici. Determinându-i să pună întrebări despre lume și mai ales despre cum funcționează ea, este foarte probabil ca într-un timp relativ scurt ei să vină cu propriile lor răspunsuri.


Redu programul de TV

Trăim într-o lume înconjurată de ecrane, de la televizoare până la telefoane inteligente și tablete, iar pentru cei mici acestea sunt extrem de atractive. Din păcate, când ne uităm la o emisiune, absorbim informații pe care nu le procesăm cu adevărat. Așadar, multe ore petrecute în fața televizorului urmărind desene animate vor avea un impact negativ asupra creativității. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), bebelușii nu ar trebui să aibă deloc acces la TV, iar copiilor între doi și cinci ani li s-ar putea aloca un maximum de 60 de minute pe zi. În schimb, încurajează-i să picteze, să inventeze povești sau să creeze cu ajutorul plastilinei. O altă variantă este să investești în jucării de construcție. Acestea nu sunt mereu accesibile din punct de vedere financiar, dar poți aștepta reducerile. Vei vedea astfel că pretul lego va fi mult mai bun și vei putea achiziționa o serie de modele potrivite pentru vârsta copilului tău.


Distrați-vă împreună

Încurajarea creativității copilului nu trebuie să aibă direct legătură cu pictura sau activitățile de meșteșugărit. Spre exemplu, poți crea o seară de karaoke, în care toți membrii familiei să cânte anumite melodii sau poți da startului unui concurs de dans. Astfel de momente îi ajută să-și dezvolte ritmul, sincronizarea și să se exprime liber prin intermediul mișcărilor. Apoi, organizează excursii în pădure și mergeți să observați scoarța copacilor, formele diferite ale frunzelor, dar și ale florilor. Creează un kit pe care să-l folosiți și care să conțină un binoclu, o foarfecă, o pensetă, un ierbar și plecați să descoperiți lumea.


Citește-i povești

Toate poveștile care să regăsesc între copertele cărților pentru copii sunt minunate și contribuie la stimularea imaginației. În plus, au rolul de a dezvolta o serie de abilități care îl vor ajuta pe copilul tău să rezolve mai ușor anumite probleme. Încearcă să creezi o rutină și să citiți în fiecare seară câte o carte sau un capitol. Mai mult, atunci când achiziționezi un volum nou, arată-i primele pagini cu ilustrații și întreabă-l despre ce crede el că este vorba. Acest exercițiu ajută la înțelegerea lecturii, precum și la exersarea rezolvării problemelor.

//