Întrebarea rămâne: ce putem face pentru a amenaja livingul, în așa fel încât să fie la modă, funcțional, confortabil și prietenos cu membrii mai mici ai familiei? Mai jos, ți-am pregătit câteva recomandări pentru a-ți transforma livingul dintr-un dormitor mai mare, într-un spațiu smart, în care să îți placă să îți petreci timpul.


Folosește lumina, pentru a marca zona de lectură

Lumina din sufragerie ar trebui să fie de trei tipuri: generală, ambientală și de accent, pentru a satisface diverse nevoi și pentru a bifa funcțiile necesare.

Lumina generală este cea oferită de candelabru sau de o aplică situată central. Lumina este distribuită uniform în toată camera.

Lumina ambientală este folosită pentru a marca anumite zone. De exemplu, este ideală dacă amenajezi în living o zonă specială pentru citit. Dacă alegi un lampadar cu picior înalt, vei beneficia de:



  • o atmosferă caldă și primitoare;


  • confort;


  • materiale durabile;


  • design care poate fi integrat ușor în orice stil de amenajare;


  • preț accesibil.



De asemenea, un lampadar cu picior inalt este ușor de montat și întreținut. La nevoie, îl poți muta fără efort într-un alt colț al camerei.

Al treilea tip de lumină este cea de accent. Aceasta este folosită pentru a evidenția anumite elemente din sufragerie, precum un tablou inedit sau o piesă de mobilier vintage.


Stabilește zone dedicate fiecărui membru al familiei

Pentru o sufragerie cu adevărat funcțională și dacă spațiul îți permite, poți împărți livingul în mai multe zone. O zonă poate fi pentru vizionat filme și seriale cu familia. Tot aici poți lua cafeaua alături de prieteni.

Creează o zonă primitoare pentru cei mici, unde aceștia se vor putea juca. O idee inspirată e să folosești covoare plușate, pături și perne pufoase. Decorează spațiul cu accesorii colorate și amuzante, pentru ca prichindeii tăi să se simtă ca acasă.

Un alt colț poate fi pentru biroul de acasă. Nu uita de cățel sau pisică. Lasă-i și lui sau ei un spațiu pentru pătuțul său.


Amenajează o zonă de depozitare

Asigură-te că ți-ai stabilit și o zona de depozitare pentru jucăriile copiilor sau ale animalelor de companie.

Tot un astfel de loc îți va fi util și pentru diverse reviste, ghiduri practice, agenda de telefon și alte accesorii.

Pentru a amenaja o astfel de zonă, poți monta rafturi și polițe pe un perete. Pe acestea vei putea pune cărți, obiecte de artă, amintiri din vacanță, câteva plante de apartament etc. Rafturile de acest fel îmbină partea funcțională cu un design modern și echilibrat.


Separă zonele funcționale cu o sofa

Este important ca, încă de la început, să îți faci un plan despre lucrurile pe care dorești să le pui în sufragerie.

Dacă dorești să amenajezi mai multe zone funcționale, canapeaua poate fi folosită ca despărțitor între zona de entertainment și cea de lucru, de exemplu.

Un panou despărțitor cu model inedit sau un zid cu plante cățărătoare poate îndeplini același rol.


Dedică spațiu vizionării filmelor

Pentru ca pardoseala să fie cât mai curată și ordonată, așază televizorul și echipamentul audio pe perete, ca să construiești o zonă pentru vizionarea emisiunilor și filmelor preferate. Astfel, vei economisi și spațiu. Apoi, alege lumini de accent discrete, care vor contribui la crearea unei atmosfere plăcute și apropiate de cea dintr-o sală de cinema.

În această zonă, poate fi de folos și o măsuță mică, pe care să pui telecomanda, telefonul, dar și câteva gustări, pe care să le savurezi împreună cu cei dragi, în timp ce te uiți la un serial sau la un meci de fotbal al echipei favorite.


Amenajarea inteligentă a sufrageriei depinde exclusiv de rolul pe care vrei să-l joace această încăpere. Ce este important pentru tine? Îți dorești o zonă dedicată petrecerii timpului în familie? Vrei o zonă de joacă pentru cei mici sau pentru animalul de companie? Ce este prioritar? Răspunde la aceste întrebări și amenajarea sufrageriei tale va deveni mult mai simplă.