Unii își aleg aceste tendințe pentru a urma tendințele, a se juca cu stilul interiorului bucătăriei, cu culorile, materialele sau, pur și simplu, pentru că întreținerea acestor textile este ușoară.

Originile textilelor pentru bucătărie și masă

Românii foloseau deja șervețele în timpul meselor. Acestea erau aduse de oaspeți și erau folosite și pentru a împacheta resturile de la banchet pentru a le aduce acasă.

Sub Carol al VII-lea, în secolul al XV-lea, deoarece nu se folosea furculița și se mânca cu degetele, încep să fie folosite șervețele. Prin urmare, mai multe șervețele sunt adesea folosite în timpul mesei pentru a șterge degetele.

În timpul Renașterii, utilizarea șervețelelor legate în jurul gâtului a devenit larg răspândită. Erau adesea personalizate, decorate și parfumate cu diverse esențe. Prosoapele și fețele de masă vor deveni în acest moment semnele apartenenței la un mediu social înalt și erau brodate cu stemele unor familii bogate.
Runner-ul de masă a devenit celebru unei decoratoare venețiene care a avut ideea să adauge o bucată de material pe față de masă pentru a finaliza un decor care i se părea prea sărac.

În Evul Mediu, părțile laterale ale fețelor de masă erau folosite pentru a șterge mâinile sau gură. Apoi, în timp, fața de masă devine nu doar un accesoriu menit să protejeze masa și să o înfrumusețeze, ci și o marcă de rafinament.

Originile șorțului nu sunt bine cunoscute. Vedem pe basoreliefurile Egiptului antic, reprezentarea unor bărbați purtând un fel de șorț. S-ar părea că, în funcție de calitatea și dimensiunea țesăturii, se poate determina statutul social al persoanei care îl purta. Apoi găsim șorțul în secolul al XV-lea, iar acesta era purtat de țărani și slujnice deasupra hainelor obișnuite.

Din secolul al XIV-lea, fetele tinere dețin un trusou, format din lenjerie de pat și textile de masă. Așa ca prosoapele, șervețelele, fețele de masă au început să facă parte din zestrea tinerelor fete înainte de măritiș.

Ce textile trebuie să existe într-o bucătărie

Textilele de bucătărie constau, așadar, în mai multe elemente, cum ar fi prosop bucatarie 35x55 cm - 3 bucati sau un șorț, precum și articole de lenjerie care sunt așezate pe masă, cum ar fi fețe de masă, șervețele și un runner de masă.

Prosoapele de bucătărie

Orice bucătărie trebuie să dețină mai multe astfel de textile. Ele sunt deosebit de utile. Sunt folosite pentru a șterge tacâmurile și farfuriile, pentru a așeza vesela la uscat, pentru a șterge blatul de gătit, pentru a ne șterge pe mâini și chair pentru a acoperi unele alimente. Să nu uităm că, înainte, bunicile noastre foloseau acele ștergare țesute în casă cu care acopereau pâinea când stătea la dospit sau coșul cu care mergeau al biserică de Paște. Prosoapele de bucătărie trebuie să fie în număr cât mai mare, deoarece acestea trebuie des schimbate fiind, probabil, acea piesă textilă de bucătărie care se murdărește cel mai repede. De asemenea, materialele din care sunt confecționate trebuie să fie rezistente, pentru a face față numărului mare de spălări, și foarte absorbante. Bumbacul 100% este cel mai indicat.

Şorţul

Șorțul este o piesă vestimentară care se poartă peste haine pentru a le proteja și a nu le murdări. Șorțul este folosit atât în casă, cât și de profesioniștii din restaurante. Se poartă acasă la gătit, grădinărit, curățenie sau muncă manuală. În multe profesii, șorțul este într-adevăr folosit zilnic. Șorțurile pot lua diferite forme, unele se leagă la spate, altele la gât, altele se încrucișează la spate ca șorțul japonez, unele sunt cu bavetă, iar altele fără. Sunt realizate din materiale diferite în funcție de utilizarea care le-a fost destinată.

Fața de masă

Fața de masă este o țesătură care este întinsă peste masă pentru a o proteja, mai ales în timpul mesei. Este și un element decorativ care îmbracă masă și care poate fi asortat cu veselă sau cu interiorul locuinței. Fețele de masă sunt disponibile în diferite forme și dimensiuni pentru a se potrivi cu mesele pe care le acoperă.

Șervețele

Un șervețel este o bucată de pânză, cel mai adesea de formă pătrată sau dreptunghiulară, folosit pentru a șterge mâinile sau gură în timpul meselor. În general, la mesele foarte elegante, sunt așezate șervețele textile și nu din hârtie.

Runner de masă

Runner-ul de masă, numit și piesă centrală, este un fel de față de masă îngustă. El este așezat de-a lungul mesei pentru a o proteja sau decora. Este o fâșie de țesătură care poate lua diferite forme, dar cel mai adesea este dreptunghiulară. Runner-ul de masă este așezat în general pe toată lungimea mesei, iar pe acesta sunt așezate vasele sau elementele decorative.

Cum alegem textilele de masă și bucătărie?

Atunci când alegi textilele pentru masă și bucătărie acestea trebuie să fie în perfectă armonie, confort, să aibă o întreținere ușoară și așa mai departe. Criteriile de alegere a textilelor de bucătărie și de masă variază de la persoană la persoană în funcție de ceea ce dorește. Din punct de vedere pur estetic și pentru a fi un element de decor, materialul precum și dimensiunea acestor produse, și mai precis a feței de masă, sunt importante pentru că trebuie adaptat totul la masă și să aibă o cădere elegantă. De asemenea, vom alege modele și culori care se potrivesc cu culoarea pereților și cu restul decorului.

//