Beciurile Leuntea-Vin

Vorbim de o cramă de familie aflată în zona de sud-est a Moldovei, a cărei istorie datează încă de la 1817. De fapt, ei i se datorează dezvoltarea industriei vinicole în regiune. Tradiția vinăriei este transmisă din generație în generație, iar în prezent vinul este produs chiar de cel care manageriază crama și care a moștenit acest meșteșug de la părinții și bunicii săi. Este vorba de oenologul Dmitrii Cissa, care are în spate o experiență de 45 de ani și care fabrică vinul respectând cu strictețe toate regulile învățate de la înaintașii săi, adaptate la tehnologiile prezentului.

Strugurii provin din podgoria proprie, amplasată în zona viticolă Purcari, cunoscută pentru calitatea solului, ce oferă condiții optime pentru obținerea unor vinuri de cea mai bună calitate.


Pivnițele Brănești

Inițiatorii acestui proiect au avut fericita inspirație de a amenaja vinăria în galeriile unei vechi mine de calcar, care se întind pe 75 de hectare și au o lungime cumulată de 74 de kilometri. Crama se află la 60 de metri sub pământ, beneficiind astfel în mod natural de condițiile de umiditate și de temperatură necesare păstrării vinurilor.

Tot aici, va fi inaugurat în curând primul hotel subteran din Republica Moldova, unde oaspeții vor avea prilejul să deguste vinurile în galeriile special amenajate și chiar să își închirieze spații pentru păstrarea vinurilor din producție proprie.

Pivnițele Brănești se află în satul cu același nume, din raionul Orhei, la aproximativ 50 de kilometri distanță de capitala Chișinău.


Crama Mircești

Dacă vei ajunge în zona Dealurilor Măgurii, supranumită „Mica Toscană a Moldovei”, nu rata ocazia să vizitezi Crama Mircești, deschisă în 2011 într-un vechi conac în stil brâncovenesc, ce a fost reabilitat în acest sens. Crama se află în satul Mircești, situat în inima Moldovei, la 25 de kilometri de Ungheni și 80 de kilometri de Chișinău. Este ușor de găsit, datorită arhitecturii inconfundabile a conacului boieresc, dar și a renumelui pe care crama și l-a câștigat în zonă. Vei putea degusta aici soiuri tradiționale precum Fetească Neagră, Fetească Regală, Fetească Albă sau Rară Neagră, obținute din struguri proveniți din podgoriile proprii, care se întind pe 15 hectare.

Pentru că toată lumea știe că nu e bine să bei pe stomacul gol, crama pune la dispoziția vizitatorilor săi și o bucătărie tradițională, iar dacă vei dori să petreci mai multe zile aici, există și posibilități de cazare în regim de pensiune.


Mileștii Mici

În 1969, o veche mină de calcar a început să fie transformată într-un spațiu pentru depozitarea vinurilor, butoaiele imense fiind asamblate direct în galeriile aflate la 40-80 de metri adâncime. Așa a luat ființă crama Mileștii Mici, la doar 20 de kilometri de Chișinău.

Este un obiectiv unic nu doar în Moldova, ci și în întreaga lume, întrucât adăpostește cea mai mare colecție de vinuri existentă pe mapamond, fapt atestat în 2005 de Guinness World Records. Tezaurul vinicol al Republicii Moldova se află în catacombele de la Mileștii Mici care adăpostesc peste 1,5 milioane de sticle. Nu am exagerat deloc când am folosit termenul de „tezaur”, pentru că aici se găsește și o colecție aparte care, face parte din patrimoniul cultural național al Republicii Moldova și este păstrată într-o peșteră secretă.

Lista poate continua, însă preferăm să îți lăsăm ție plăcerea de a descoperi singur, la fața locului, alte asemenea destinații.