Indeparteaza praful de pe toate suprafetele.

Una dintre regulile de aur ale igienizarii locuintei impune ca fiecare operatiune majora – indepartarea prafului, aspirarea, utilizarea mopului – sa fie realizata la nivelul intregii case. Desigur, se pot utiliza produse de curatenie variate, in functie de necesitati, dar pentru eficacitate si viteza, aceste operatiuni se fac la nivelul intregii case.

Toate suprafetele pot fi veritabile depozite de praf si impuritati, insa o atentie deosebita trebuie acordata suprafetelor de lemn – in special cele din apropierea tavanului. De asemenea, sunt importante si suprafetele din material textil care acopera piese de mobilier (canapele, fotolii). Indepartarea acestui praf se poate realiza foarte usor, fie cu lavete din material textil, imbibate in prealabil, cu substante chimice specifice curateniei, fie cu ajutorul unui aspirator portabil.

Motivul pentru care indepartarea prafului este prima operatiune tine de utilizarea gravitatiei in propriul avantaj: tot ce ne inconjoara, inclusiv praful, tinde sa se depuna pe sol, deci atunci cand igienizam suprafete, eventualele depuneri de praf rezultate in urma stergerii suprafetelor se vor depune pe parchet sau gresie, care vor fi curatate la final.


Curata bine suprafetele vitrate si oglinzile.

Tot in scopul evitarii depunerii prafului ulterior efectuarii aspirarii, dupa curatarea suprafetelor mobilelor, se igienizeaza geamurile si oglinzile. In acest scop se pot utiliza substante igienizante si carpe din material textil, care nu lasa urme.

Un alt mod eficient de a curata suprafetele vitrate este si prin utilizarea unui curatator cu aburi care, daca este de calitate, va oferi o curatare corecta, completa si fara urme.


Utilizeaza aspiratorul in intreaga locuinta.

Dupa ce au fost stranse si depozitate toate obiectele din casa si curatate suprafetele de praf, poti aspira intreaga suprafata a casei, incepand de la etaj si finalizand cu parterul. Este o operatiune ce necesita o atentie deosebita, in sensul in care praful se poate depune in absolut orice spatiu disponibil. Asadar, daca exista locuri mai greu accesibile – precum spatiul dintre calorifer si perete sau dintre mobile si perete – trebuie sa folosesti prelungitoare si adaptoare, pentru a putea realiza o igienizare corespunzatoare.


Foloseste mopul pentru igienizarea podelelor.

Ultima operatiune, menita sa dezinfecteze si sa igienizeze parchetul sau gresia, este curatarea cu mopul. Este unul dintre pasii importanti pentru curatenia locuintei, deoarece ajuta la indepartea impuritatilor persistente depuse pe podea, dar si a eventualului praf ce nu a fost colectat prin aspirare. In plus, utilizarea unor substante adecvate va improspata, cu siguranta, atmosfera casei la final.


Atentie la spatiile care necesita atentie deosebita!

Exista doua zone in care este necesita o atentie deosebita: bucataria si baia. De exemplu, pe langa igienizarea suprafetelor de lucru si a mesei/scaunelor, in bucatarie este necesara curatarea periodica si atenta a suprafetelor interioare ale diferitelor aparate electrocasnice. Cu precadere, este necesara curatarea cuptorului (inclusiv a celui cu microunde), a plitei si a hotei – fiind utilizate pentru gatit la temperaturi inalte, depunerile pot fi foarte persistente. Frigiderul si congelatorul sunt alte doua spatii care necesita atentie sporita, fiind predispuse in a retine diferite mirosuri si chiar impuritati.

In privinta toaletei, se impune mare grija la curatarea vasului/WC, a chiuvetei, dar si a cazii: toate aceste suprafete au tendinta de a fi veritabili magneti pentru bacterii si impuritati, de aceea necesita o curatare constanta si atenta.

Starea de curatenie si ordine din locuinta are un impact direct asupra sanatatii fiecarui membru al familiei. Astfel, o casa curata inseamna mai putin praf, mai putini alergeni si o stare de bine ce permite intregii familii sa se bucure de o viata tihnita si ferita de complicatii medicale.