Pentru afară sau interior?

Specialiștii susțin că avem de a face, în primul rând, cu două mari categorii în care poate fi clasificată gresia: de interior sau de exterior. Deosebirea dintre ele este foarte ușor de intuit: gresia de exterior este astfel fabricată încât să poată rezista cu succes la variațiile mari de temperatură.

Mai exact, fie că avem de a face cu temperaturile toride ale verii, sau înghețul din sezonul rece, gresia se va comporta perfect, de fiecare dată. De remarcat că o astfel de gresie are și o textură specială, una care împiedică alunecarea.

Lucioase sau mate?

Evident, aici gresiei sau faianței pentru locuința ta, se face ținându-se cont de preferințele tale. Această diferență este data de finisaj. Astfel, cele mate sau semimate sunt plăcile porțelanate, în timp ce cele glazurate sunt lucioase.

Atenție însă: deși efectul vizual oferit este unul de-a dreptul spectaculos, plăcile de gresie sau faianță lucioase cer mult mai multă atenție la întreținere, deoarece pe ele se văd toate urmele, amprentele și petele. Alege mereu faianta si gresie de calitate, și astfel vei avea parte de numeroase avantaje.

Ce stil de amenajare preferi?

Alegerea gresiei și faianței pentru locuința ta trebuie făcută și în funcție de stilul de amenajare interioară a locuinței sau a camerei. De aceea, atunci când mergi la un magazin de specialitate, discută cu personalul de aici, să vezi dacă nu au modelele de plăci repartizate pe stiluri. De obicei, majoritatea oamenilor preferă stilurile modern și clasic, iar în ultima vreme se observă și o înclinație către cele minimalist, rustic sau mediteranean.

Culoarea gresiei și a faianței

Evident, fiecare avem preferințele noastre, și de obicei ținem cont de ele atunci când vine vorba despre amenajările interioare. Doar că există mici trucuri despre care specialiștii sunt de părere că te pot ajuta să ai o casă desprinsă parcă din revistele de prezentare.

Astfel, dacă te numeri printre majoritatea românilor, care sunt mereu nemulțumiți de spațiul pe care îl au la dispoziție – și pe bună dreptate, atunci folosește gresie și faianță în nuanțe deschise, care vor oferi iluzia de o bucătărie sau o camera de baie mai mare. Un truc simplu, dar de mare efect!

Ușor de curățat

De regulă, oamenii preferă să monteze gresie sau faianță în bucătărie și în baie. Este și normal, deoarece avantajele sunt nenumărate în acest caz. Avem însă de a face cu două încăperi în care curățenia trebuie să fie una exemplară.

Dar cum, majoritatea dintre noi nu stăm prea bine la capitolul timp pentru curățenie, avem nevoie de plăci care să se curețe rapid și ușor. Prin urmare, găsește acele modele de gresie și faianță care să se curețe ușor, iar materialul din care sunt fabricate să nu se degradeze rapid, atunci când intră în contact cu produsele de igienizare, recunoscute și pentru faptul că în compoziția lor intră mai multe ingrediente chimice, pentru o eficacitate ridicată.

Rezistență ridicată la abraziune

Ai auzit vreodată de PEI? Este vorba despre Porcelain Enemel Institute, și această clasificare împarte plăcile de gresie în cinci categorii, ținând cont de rezistența la abraziune.

Pentru bucătărie sau încăperile cu un trafic ridicat, PEI III sau IV reprezintă o alegere bună. Scara de duritate MOHS se referă la rezistența la zgârieturi, și cu cât valoarea acesteia se apropie de maxim avem de a face cu un produs de o calitate mai bună.

Puterea de absorbție a apei

Atunci când cumperi gresie sau faianță pentru locuința ta, vezi pe eticheta produsului ce informații găsești despre puterea de absorbție a apei. Cele produse din lut alb au o putere de absorbție mai mică decât a celor din lut roșu, iar pentru a afla care este tipul de lut de la plăcile tale, tot ce trebuie să faci este să le întorci pe spate și să vezi.

Nu ți se pare un detaliu important? Noi credem că dimpotrivă, este unul esențial, pentru că vei folosi, cel mai probabil, gresia sau faianța în baie sau bucătărie, două încăperi în care există umiditate din plin.

Nerectificată sau rectificată?

Aici, lucrurile sunt destul de simple. Plăcile rectificate au unghiuri exacte și mărimi la fel de precise. Dacă nu îți plac rosturile mari, și cele mici, de 1 mm sunt cele pe care vrei să le folosești, atunci alege plăcile rectificate.

Nu uita de adeziv și chit

Dacă alegi să îți montezi singur gresia și faianța, alege mereu adezivul potrivit, la fel și chitul. Nu orice fel de adeziv și chit sunt la fel de eficiente, pentru că aici trebuie să ții cont de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunile plăcilor, culoarea acestora, dar și particularitățile pe care le are suportul de montaj.

Cumpără câteva plăci în plus

Măsoară bine suprafețele pe care vrei să montezi gresia sau faianța, iar când cumperi plăcile, ai grijă să ai câteva plăci în plus. De regulă, cam 10% din suprafața de care ai în mod normal nevoie este cantitatea de plăci pe care trebuie să le cumperi în plus.

În acest fel acoperi eventualele pierderi, sau poți înlocui imediat o placă atunci când aceasta s-a deteriorat, fără a te mai supune riscului să nu mai găsești modelul exact atunci când te duci la magazinul de specialitate.

//