Aerul uscat în interior

Încălzirea electrică poate duce la o uscare excesivă a aerului din locuință. Acest fapt poate avea numeroase consecințe, printre care uscarea pielii, iritarea căilor respiratorii, proliferarea germenilor și chiar insomnii.

Soluția cea mai la îndemână este un umidificator. În mod ideal, ar trebui să existe cel puțin câte unul în dormitor și în camera pe care o folosiți cel mai des. Un umidificator ultrasonic poate dispersa umezeala în aer mult mai eficient, cu ajutorul ultrasunetelor, fiind extrem de util pentru protejarea căilor respiratorii. Singurul lucru de care trebuie să aveți grijă este să îl curățați regulat.

Chiar dacă afară este foarte frig, aerisiți în mod regulat locuința, nu pentru o perioadă lungă de timp, ci temeinic, respectiv cu ferestrele larg deschise.

Pentru a curăța atmosfera, mizați și pe amestecuri de uleiuri esențiale, care pot să parfumeze plăcut aerul și să protejeze în același timp căile respiratorii. Turnați câteva picături de uleiuri esențiale de rozmarin și eucalipt într-un difuzor și lăsați să acționeze 15 minute, de mai multe ori pe zi. Benefice pentru căile respiratorii pot fi și uleiurile esențiale de lămâie, eucalipt și pin.


Aburirea ferestrelor

Indiferent că locuința este mai veche sau mai nouă, aburirea ferestrelor poate să fie o problemă foarte des întâlnită. Cauza poate fi una surprinzătoare: fenomenul de condensare este o consecință a faptului că locuințele sunt, în prezent, prea bine izolate. Tehnicile de izolare sunt mult mai eficiente decât înainte, ceea ce îngreunează ventilarea aerului. Ca urmare, umiditatea din interior are cele mai mari probabilități să crească. Fenomenul de condensare este cel mai evident la nivelul ferestrelor, deoarece acolo are loc cel mai apropiat contact între aerul cald din interior și cel rece din exterior.

Cea mai accesibilă soluție în acest sens este menținerea ferestrelor ușor deschise atunci când afară nu este prea rece. Dar cea mai eficientă soluție poate fi un dezumidificator care să elimine umezeala în exces. În bucătărie se recomandă folosirea hotei cât mai mult timp posibil, iar în baie, a ventilatoarelor.

O soluție mai scumpă și mai complicată este aceea de a schimba ferestrele pentru o versiune mai bună, de exemplu, cu panouri triple.


Mucegaiul

Această problemă este direct legată de cea anterioară și are aceeași cauză. De fapt, există o mare probabilitate ca cele două probleme să apară în același timp. Prin urmare, soluțiile care se aplică în cazul aburirii ferestrelor sunt valabile și în acest caz. Cu o diferență: în timp ce aburirea ferestrelor este o problemă relativ minoră, mucegaiul poate avea consecințe mai grave, inclusiv asupra sănătății, și nu trebuie niciodată să fie trecut cu vederea. Mucegaiul poate să apară în orice cameră umedă și slab ventilată, în special în baie, indiferent că locuința este veche sau nouă. Poate să provoace rinită, tuse, iritații și chiar crize de astm și infecții pulmonare.

Din nou, cea mai sigură soluție - adoptată de tot mai multă lume - este folosirea unui dezumidificator pentru colectarea excesului de umiditate. Dacă totuși a apărut mucegaiul, este necesară o curățare eficientă și frecventă. Pentru a îndepărta mucegaiul, cel mai bine este să purtați mănuși, protecție pentru ochi și chiar o mască. Cu excepția cazului în care există o contaminare majoră, vestea bună este că mucegaiul poate fi îndepărtat destul de ușor, cu un săpun fără amoniac sau o soluție pe care o găsiți în magazinele de profil.


Infiltrarea aerului rece

Această problemă este mai frecventă în casele mai vechi, dar acest lucru nu înseamnă că cele noi nu pot fi afectate într-o anumită măsură. Pentru a depăși acest inconvenient, cea mai simplă soluție este să izolați ferestrele cu ajutorul unor benzi de etanșare. În partea inferioară a ușilor pot fi montate praguri de etanșare. Orice eventuale crăpături și goluri în pereți sau la îmbinări se pot umple cu spumă poliuretanică, silicon ori un simplu chit.


Facturi mari de energie electrică

Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni că, în timpul iernii, facturile la energie electrică sunt ridicate. Este normal, pentru că nevoile privind încălzirea și apa caldă sunt mult mai mari. Un prim pas pe care trebuie să îl faceți este să vă revizuiți abonamentul la furnizorul de energie electrică.

O altă soluție mai ieftină este aceea de a regla temperatura din camere cu 1-2 grade Celsius mai mică decât în mod obișnuit, chiar dacă acest lucru înseamnă să vă îmbrăcați ceva mai gros.

Există, de asemenea, termostate reglabile inteligente, care pot optimiza automat sistemul de încălzire din casă: temperatura crește când vă întoarceți de la serviciu și scade atunci când plecați a doua zi dimineață, de exemplu.

Toate aceste soluții vă vor permite să mențineți un nivel de căldură și umiditate optim în locuință, protejând în același timp planeta, dar și propriul buzunar.