Totusi, spre deosebire de alte momente ale anului, in pragul Craciunului oamenii tind sa faca cele mai multe cumparaturi, iar din dorinta de a avea o masa imbelsugata, ajung sa cumpere mult mai multe produse decat ar avea nevoie. Pe langa risipa alimentara, acest obicei duce si la o risipa de bani, care ar putea fi cheltuiti in alte scopuri si carora le vei simti lipsa in lunile ce vor urma.

Pentru a te asigura ca eviti sa faci cumparaturi impulsive si ca iti stabilesti un buget realist, pe care sa-l urmezi intocmai, este necesar sa pui in aplicare o serie de reguli. In cele ce urmeaza ti le vom prezenta pe cele mai utile.


Daca trebuie sa te imprumuti, fa-o inteligent

In cazul in care ai planuri mari de cumparaturi pentru sarbatorile din acest an sau bugetul tau nu iti permite, in acest moment, sa suporti toate cheltuielile produselor pe care urmeaza sa le cumperi, poti apela la o alta sursa de finantare.

Totusi, daca alegi sa te imprumuti, este necesar sa te asiguri ca suma pe care urmeaza sa o returnezi este una corecta, fara taxe ascunse sau dobanzi care te vor obliga sa achiti o valoare cu mult mai mare decat suma imprumutata. Pentru cumparaturi, o optiune avantajoasa este folosirea unui card de credit, pentru care este posibila plata in rate a sumei utilizate, fara dobanzi sau comisioane.


Fa-ti din timp o lista de cumparaturi

Atunci cand faci cumparaturile de Craciun, numeroasele promotii si produsele de sezon te-ar putea determina sa cumperi o serie de lucruri care nu iti sunt necesare, dar care iti vor afecta serios bugetul. Pentru a evita sa faci cumparaturi in mod impulsiv, dar si pentru a te asigura ca nu omiti vreun produs important, este recomandat sa-ti faci o lista de cumparaturi.

Atunci cand stabilesti ce produse sunt necesare pentru Craciun, este important sa gandesti obiectiv, sa te raportezi la numarul de persoane alaturi de care vei petrece sarbatorile si sa verifici daca valoarea totala a cumparaturilor incluse in lista se incadreaza in bugetul tau. In cazul in care ai foarte multe lucruri de achizitionat, din magazine diferite, iar lista este prea greu de urmarit, o poti imparti in categorii, in functie de tipul cumparaturilor: produse alimentare, decoratiuni, cadouri, etc.


Monitorizeaza-ti toate cheltuielile

O lista de cumparaturi te va ajuta sa fii mai organizat si sa eviti cumparaturile impulsive, insa aceasta nu este suficienta pentru a-ti tine bugetul sub control. De obicei, preturile produselor cresc destul de mult in preajma Craciunului, iar suma calculata de tine atunci cand ai facut lista poate fi diferita de valoarea reala a produselor.

Pentru a te asigura ca nu iti depasesti bugetul, este recomandat sa-ti monitorizezi toate cheltuielile si sa cunosti pretul total al cumparaturilor, pe masura ce adaugi noi produse in cos. In cazul in care constati ca nu vei reusi sa respecti bugetul setat, poti alege sa il majorezi sau sa renunti la anumite produse.


Cauta magazinele cu cele mai ieftine produse

Atunci cand iti doresti sa bifezi rapid toate produsele incluse in lista ta de cumparaturi, probabil ca vei fi tentat sa-ti procuri toate cele necesare dintr-un singur loc. Cu toate ca ai toate sansele sa gasesti lucrurile de care ai nevoie intr-un singur magazin, este indicat sa verifici si preturile practicate de ceilalti comercianti.

In acest fel, vei putea descoperi cele mai bune oferte si vei avea acces la produse cu un pret avantajos. Cu toate ca diferenta de pret la un singur produs nu va fi foarte mare, cand vei finaliza toate cumparaturile, vei constata ca ai reusit sa faci o economie substantiala in acest fel.

Craciunul este o sarbatoare deosebita si este perfect normal sa faci eforturi pentru a te pregati cum se cuvine de aceasta. Totusi, este important sa fii responsabil, organizat si sa te asiguri ca bugetul stabilit este folosit in mod eficient. Planifica-ti din timp sesiunea de cumparaturi, pentru a-ti fi mai usor sa-ti administrezi bugetul si pentru a alege produsele potrivite.