Pentru acest lucru am apelat la sfaturile specialiștilor de la PEFOC, brand sibian cu renume și experiență vastă în industria soluțiilor de încălzire alternativă, în oferta cărora, pe lângă o gamă completă de semineu lemne de calitate superioară și modele moderne de soba peleti, vom găsi și o serie de grătare ceramice speciale pe care vi le vom prezenta în rândurile următoare.

Un grătar pe cărbuni va rămâne întotdeauna varianta perfectă pentru prepararea rapidă și gustoasă, nu numai a cărnii, dar și a legumelor sau a altor preparate, datorită performanțelor superioare de ardere și ușurința la gătit în aer liber.

Bineînțeles, grătarele cu gaz și cu peleți sunt convenabile, iar cele electrice satisfac și ele preferințele unui tip de utilizatori. Noi ne doream însă, un grătar care să fie mai mult decât atât: un grătar care, pe lângă funcționalitate superioară, să ofere și un gust desăvârșit mâncării pe care o preparăm. De aceea, singurul grătar care a putut satisface pe deplin preferințele noastre, a rămas grătarul pe cărbuni. Și dintre toate tipurile de grătare, ne-am oprit la Big Green Egg – brand american de renume care produce și distribuie în toată lumea grătare ceramice perfomante cu garanție pe viață. Ce este inedit îl reprezintă faptul că garanția nu se aplică doar la componente (părți metalice, inele, capac, etc.) ci și la structura ceramică.

În continuare, vom prezenta avantajele pe care le-am descoperit și ne-au convins și mai mult că acest tip de grătar inovator, disponibil în oferta profesioniștilor de la PEFOC este cu adevărat grătarul pe care ni-l dorim și în care merită să investim.

Big Green Egg are o tradiție îndelungată, fiind practic rezultatul a secole de proiectare și dezvoltare. Acesta este o invenție tradițională japoneză preluată și popularizată de americani în anii ‘70, ce poarta numele de Kamado și este un grătar ce funcționează pe cărbuni. Cu o tehnologie avansată de producere a ceramicii (aceeași ceramică folosită de NASA) aceștia produc astăzi un grătar care îndeplinește cele mai riguroase cerințe. Fabricat conform celor mai stricte standarde de calitate, Kamado-ul deține proprietăți superioare de izolație și poate rezista temperaturilor extreme și fluctuațiilor specifice de temperatură. În plus, grătarul poate fi încălzit de cel puțin 100.000 de ori fără să-și piardă din calitățile sale.

Descoperim că ceramică folosită în construcția grătarelor Big Green Egg reflectă căldură, generând un flux de aer care face ca ingredientele și felurile de mâncare să fie extrem de suculente, oferind astfel preparatelor un gust intens și delicios, amintindu-ne pe alocuri, de gustul preparatelor gătite cu dragoste de bunicile și mamele noastre, pe rustica soba pe lemne. Acesta a fost un criteriu la fel de important pentru noi. Până la urmă, degeaba avem un grătar care ne ține o viață, dacă nu suntem pe deplin multumiți și de gustul preparatelor.

Grătarul necesită și o serie de accesorii ce îl fac mai ușor de manevrat și de utilizat în condiții maxime de siguranță și confort. De aceea, PEFOC pune la dispoziție și o varietate largă de perii de curățat, aprinzătoare de cărbuni, termometre, prese pentru burger, tocătoare, așchii pentru afumat - toate acestea pentru ca experiența gătitului să fie una demnă de un maestru al gătitului în aer liber.