Ministrul de Interne al Austriei a anunţat oficial pretenţiile Vienei, anume să trimită emigranții ilegali în România și Bulgaria.


„Din cei 50.000 de solicitanţi de azil de anul acesta, doar 150 au ajuns cu avionul (în Austria - n.r.), deci nu avem o problemă aici. Asta înseamnă că trebuie să securizăm mai bine graniţele terestre, cum putem face asta legal, depinde de autorităţile Uniunii Europene”, Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei.


Lista condiţiilor puse de Viena începe cu trimiterea în România a migranţilor afgani şi sirieni din Austria. Țara noastră trebuie să le ofere condiții ca să rămână aici. Apoi, austriecii vor triplarea polițiștilor de frontieră la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. Şi mai multe misiuni Frontex care ar însemna să atragem mai mulţi bani europeni. Bulgaria a respins oferta. Premierul Marcel Ciolacu este, însă, de acord.


„Cerinţele pe care le are Austria mie nu mi se par unele exagerate pentru că cu toţii ne dorim întărirea frontierei şi cu Bulgaria şi cu Ungaria, nu ne păcălim unii pe alţii şi nu ne minţim - domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani”, Marcel Ciolacu, premierul României.

„Nu am discutat niciodată despre asta (condiţii - n.r.) şi nu acceptăm dacă rămâne aşa. Bulgaria respectă regulile generale europene, iar orice regulă suplimentară pentru România şi Bulgaria este complet inacceptabilă”, Nikolay Denkov, prim-ministrul Bulgariei.

Ciucă nu este de acord

Viena ne-a refuzat aderarea la Schengen pe motiv că lăsăm emigranții clandestini să ajungă în Austria. România a ripostat cu cifre. Cel mult două procente dintre migranți au călătorit prin România, majoritatea au mers prin Serbia și Ungaria.

De la începutul anului, poliţiştii români de frontieră au oprit să iasă din ţară aproape 12.000 de emigranţi ilegali. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, nu este de acord să preluăm solicitanţii de azil ai Austriei în orice condiţii.


„Nu există sub orice formă, există formatul Dublin pe care România deja îl aplică cei care au fost identificaţi ca trecând prin România şi au ajuns fie că este vorba de Austria, fie că este vorba de altă ţară, ei revin în ţara de unde au pornit”, Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Intrarea în Schengen pe cale aeriană va avea loc în martie 2024

Chiar dacă negocierile politice nu s-au terminat, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, din martie 2024, vom intra în Schengen cu spațiul aerian. 17 aeroporturi internaţionale ar fi prima poartă spre spaţiul liber. Iar din a doua jumătate a anului, când Ungaria preia conducerea Consiliului European, să intrăm şi terestru.

În toamnă, premierul României amenința să atace Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru că țara noastră pierde șase miliarde de euro fiindcă nu este primită în spațiul european de liberă circulație.