„Sunt ferm convins că cu ajutorul dumneavoastră proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador al Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025.

Nu vom putea reuşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală", a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri avute cu românii din SUA, transmite news.ro.

Ciolacu se află în vizită de lucru în SUA

Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în SUA, la la Washington D.C. şi New York, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, şi Radu Oprea, ministrul Economiei.

Şeful Executivului se va întâlni luni cu secretarul de stat american Antony Blinken. Totodată, va avea întrevederi cu secretarul apărării, Lloyd Austin, şi cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.


Condiție pentru ridicarea vizelor: rată de respingere de 3%

Țara noastră încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, așa încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile.

Până acum, însă, România nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. În 2019, rata de respingere a fost de 9%, în 2020 a fost de 10%, iar în 2021 de 17%, procent care s-a păstrat și în 2022.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a oferit încă din 2021 un pliant online cu pașii de urmat pentru a aplica la viza de SUA. MAE a menționat atunci că oamenii nu trebuie să aplice pentru viză dacă nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA, astfel procentul de respingere va rămâne ridicat.

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.