Parlamentul alege cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă

Parlamentul se adună astăzi pentru a alege un nou șef al Autorității Electorale Permanente, mai ales că în anul 2024 urmează un an important din punct de vedere al alegerilor. Pentru conducerea Autorității Electorale Permanente candidează Toni Greblă, susținut de PSD, Cristian Preda din partea USR şi Iulia Andreea Băbeanu, din partea AUR.

La începutul anului 2023, președintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică, și-a dat demisia, după ce a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate că şi-ar fi angajat în mod ilegal cumnata în funcţia de consilier la cabinetul vicepreşedintelui AEP.

Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă social-democraţii îl mai susţin pe Toni Greblă pentru ocuparea acestei funcții, la care liderul PSD a răspuns: „Toni Greblă a fost audiat în Parlament, a fost trecut, este pe lista de vot. Nu pot să iau un drept al cuiva”.


PSD şi PNL îşi împart România ca pe o pradă, zi de zi

De cealaltă parte, USR a anunţat că deja a depus dosarul de candidatură a domnului Cristian Preda.


„Această candidatură va face din AEP o instituţie democratică, aşa cum trebuie să fie instituţia care garantează alegerile într-o ţară europeană”, a declarat USR.


Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a declarat că PSD și PNL împart România între ei așa cum le convine. Acesta susține că AEP, sub presiunea opiniei publice și a USR, au făcut un pas înapoi şi fostul secretar general al Guvernului Dăncilă nu a fost instalat la conducerea acestei instituţii atât de importante.


”PSD şi PNL îşi împart România ca pe o pradă, zi de zi. Fac un apel la toate forţele democratice din Parlament, care înţeleg importanţa acestei instituţii şi a unor alegeri asupra cărora să nu planeze niciun fel de suspiciune, să-l susţină pe Cristian Preda pentru funcţia de preşedinte al AEP”, spunea Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, conform unui comunicat de presă al partidului.