Guvernul rediscută taxa de la raft și adaosul comercial

Cele două scenarii care se vehiculează în acest moment sunt: PNL și-ar dori să reducă taxa la raft, de 20% cât este în prezent, iar PSD vrea să limiteze adaosul comercial. Este o taxă pe care trebuie să o plătească și fermierii care vor să își vândă produsele românești în supermarketuri. Pe lângă aceasta, reclamă fermierii, ei trebuie să suporte, practic, aceste costuri, deoarece produsul este mai scump.

Retailer-ul adaugă taxa de raft, TVA, dar și un adaos comercial pe care fermierii nu îl pot controla, ceea ce va face ca produsele românești să fie mai scumpe. Pentru cel de-al doilea scenariu se ia în calcul ca prețul de revânzare al unui aliment, pe tot lanțul său de distribuție, să nu depășească 30%.

Pe de altă parte, și PSD pregătește măsuri menite să scadă prețul alimentelor. O variantă este ca statul să ofere ajutor firmelor din industria alimentară. Aproape 10 milioane de euro ar putea să aloce, însă firmele vor fi obligate să limiteze adaosul comercial.


Avertismentul analiștilor fiscali

Analiștii fiscali susțin că măsura ar putea face mai mult rău decât bine economiei. „Aş putea spune că este moartea economiei de piaţă. Ei, şi parcă voiam să aderăm la OECD, nu? Suntem în monitorizare, adică să fim luaţi drept serioşi, ca o economie dezvoltată, nu în curs de dezvoltare. O să mă întorc puţin: ne întoarcem la Cuba!”, a explicat Valentina Saygo, analist fiscal.

Estimările din piață arată că, în cazul în care adaosul comercial va fi redus, cumpărătorii ar putea face o economie de 10% la unele alimente. Produsele cu un adaos comercial de 15-20% sunt zahărul, făina, uleiul și carnea. Dacă fiecare dintre ele s-ar ieftini cu aproape 10%, ar însemna că pe același coș de cumpărături am plăti în loc de 86 de lei, undeva cu 8,60 lei mai puțin.