Florin Spătaru, despre acuzațiile privind livrarea de arme Ucrainei

„Sunt afirmaţii ale unor oficiali de care eu nu am cunoştinţă. Ceea ce pot să vă spun este că Ministerul Economiei nu are cunoştinţă despre contracte directe realizate între companiile româneşti cu companii sau cu autorităţi ucrainene. Aceste afirmaţii legate de potenţiala livrare a acestor produse sunt, din punctul meu de vedere, afirmaţii care nu sunt fundamentate corespunzător.

La Ministerul Economiei nu avem în acest moment contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produsă în România", a declarat Spătaru marţi, la Craiova, răspunzând unei întrebări legate de afirmaţiile unor oficiali ruşi privind livrarea de arme Ucrainei, de la începutul războiului.

Zilele trecute, șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, indicase România drept unul dintre principalii furnizorii de armament pentru Ucraina. Alături de noi, în topul țărilor care ajută militar semnificativ țara atacată de Rusia s-ar mai afla, potrivit liderului militar rus, SUA, Marea Britanie, Polonia.

De exemplu, în luna iulie, întrebat de HotNews.ro dacă România a trimis arme grele în țara vecină și, dacă da, care sunt acestea, șeful statului a răspuns:


„Eu pot să vă spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem în război, nu într-o situație pe care o povestim, în liniste, la o cafea. Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai informații vitale adversarului.”


Acum, generalul Gherasimov a dat vina pe Occident că prin livrarea de armament Ucrainei, estimat de ruși ca valorând aproape 100 de miliarde de dolari, ar prelungi războiul. Șeful Armatei Ruse a mai spus și că „cele mai mari cantități de armament au fost livrate Ucrainei de SUA, Marea Britanie, Polonia și România”.