Tomac cere anularea votului Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Astăzi, europarlamentarul Eugen Tomac a cerut în mod oficial Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului la Curtea de Justiție. Omul politic spune că libera circulație a mărfurilor și a persoanelor este o libertate fundamentală care stă la baza tratatului UE. Și chiar dacă România face parte din UE încă din 2005 și îndeplinește toate condițiile pentru aderare, țara nu are acces la aceste libertăți.


”Libera circulație a persoanelor și a bunurilor sunt libertăți fundamentale ale tratatului privind funcționarea Uniunii Europene. Deși România a semnat aderarea la Uniunea Europeană încă din 2005, aceste libertăți îi sunt, în continuare, negate. Deși România îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen, fapt confirmat în repetate rânduri încă din 2011, acest drept este și astăzi, încă o dată, încălcat.”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac.


Europarlamentarul spune că și Comisia Europeană, și Parlamentul European sunt de acord cu intrarea României în Schengen. Singurul „dar” este votul Austriei, care, după părerea lui Tomac este nejustificat.


„Comisia Europeană a confirmat că România are dreptul la Schengen. Parlamentul European, de asemenea. Singura instituție care refuză, fără nicio justificare, dreptul de aliniere a României cu celelalte state europene, este consiliul Uniunii Europene.”, a mai menționat Tomac.


Oficialul din România a cerut în mod oficial Comisiei Europene să se implice în acest subiect și să acționeze contra Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a anula votul Austriei.


„Prin urmare, cer Comisiei Europene să acționeze de îndată împotriva Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să blocheze astfel de acțiuni antieuropene care încalcă tratatele Uniunii Europene”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac.