Explicația lui George Simion pentru prezența redusă de la protestul AUR

Manifestația a început, în Piața Universității, cu câteva sute de oameni. George Simion a învinuit autoritățile pentru prezența redusă, afirmând că oamenii legii au oprit autocarele cu protestatari, ca acestea să nu ajungă la București.


„Să arătăm că românii nu mai suportă, ăsta e mesajul nostru, nu e protestul lui George Simion, nu e protestul AUR, acesta este protestul românilor simpli”, a declarat George Simion.


Ulterior, s-au strâns câteva mii de protestatari. AUR susține că au venit din toată țara, chiar și din străinătate. „La salarii, pensiile să le mărească, alocațiile copiilor, să aibă grijă de bătrâni, de toată lumea. Sperăm în mai bine”, a declarat Rodica Zugravu, protestatară de 74 de ani, venită din Bârlad.

Coloana de manifestație a trecut prin fața sediilor PSD și PNL. Cinci oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar trei dintre ele au fost transportate la spital. Peste 500 de forțe de ordine au fost mobilizate din cadrul MAI pentru acest eveniment. În teren au fost și câteva zeci de autospeciale.

Organizatorii au transmis că protestul AUR va ține până la miezul nopții, dar autoritățile au stat stingerea mult mai devreme. La ora 22 doar câțiva români mai erau în Piața Victoriei, printre ei și Diana Șoșoacă.


„Legea prevede ora desfășurării maxim ora 23 după care intră sub incidenţa preverilor legii 61 şi organizatorii şi participanţii riscă sancțiuni cotravenționale conform legii”, a explicat Alexandru Iacob, de la Jandarmeria Română, pentru Observator.



Scandal între Diana Șoșoacă și George Simion la protestele paralele

Un scandal a izbucnit, la protestele paralele de duminică, din Piața Victoriei, între foștii colegi de partid Diana Șoșoacă și George Simion. Liderul grupului politic extremist AUR și senatoarea s-au huiduit și acuzat reciproc de faptul că au confiscat manifestația. „Nenorocitule!”, a strigat senatoarea către George Simion.

Aceasta a fost acuzată de susținătorii lui George Simion că a monopolizat scena, microfonul și evenimentul și au strigat: „Jos scena!”. La rândul ei, Diana Șoșoacă i-a reproșat lui George Simion că i-a pus oamenii să bată o femeie de 70 de ani. Aceasta țipa, printre altele, „Avem nevoie de jandarmi!”.

Senatoarea i-a cerut fostului coleg de partid să plece din Piața Victoriei, pe motiv că el are autorizat doar protestul din Piața Unniversității, de unde AUR a plecat în marș, în vreme ce manifestația din Piața Victoriei este autorizată doar de ea.

Pe de altă parte, George Simion încerca să o acopere pe Șoșoacă atunci când vorbea punând muzică patriotică la boxe. Simion a refuzat să urce pe scenă la invitația lui Lazarus și a senatoarei ex-AUR.

În live-ul său, George Simion a acuzat „diversiuni PSD-iste” și a făcut apel la Marcel Ciolacu „să înceteze diversiunile”, apoi a mobilizat oamenii spre sediul PSD.