Un diplomat rus a fost expulzat din România

MAE a luat decizia de a expulza un diplomat rus de la Ambasada Federației Ruse de la București după ce acesta a fost declarat non grata. Ambasada Rusiei a fost informată cu privire la această decizie din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Această hotărâre a fost luată „avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961”. Ministerul Afacerilor Externe a mai menționat că reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul țării în cursul acestei săptămâni.

În luna aprilie, la doar două luni de la invazia forțelor armate ruse în Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe a decis expulzarea a zece diplomați ruși. De asemenea, peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați din țările europene după ce rușii au dat dovadă de ostilitate față de poporul ucrainean.


"Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, care a fost informată cu privire la decizia sus-menţionată din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu. Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităţilor reprezentantului în cauză cu prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961. Reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul României în cursul acestei săptămâni", a transmis, vineri, MAE.



România ar fi încălcat drepturile rușilor

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a criticat atitudinea altor țări față de Rusia și a acuzat România că ar fi încălcat drepturile rușilor în România. Oficialul nu a venit cu exemple concrete de încălcări, însă a cerut explicaţii autorităţilor române.


„O serie de bănci situate în România refuză să ofere servicii cetăţenilor ruşi, argumentând că aceştia au paşaport rusesc. Situaţia aici este destul de tensionată, deoarece (…) avem de-a face cu o ţară care este activistă în cadrul NATO şi a UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetăţenilor ruşi care se află aici în rezidenţă permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare de către Raiffeisen, Banca Transilvania, BRD”, a afirmat diplomatul pentru TASS, fără a fi clar dacă a cerut şi un punct de vedere al acestor bănci.