Taxe mai mari pentru contractele part-time: Peste 1 milion de români sunt afectați de schimbare

1,1 milioane de români muncesc, în acest moment, pe contracte part-time. Dacă acum contribuția la stat pentru o oră de muncă prestată este de 119 lei sau pentru două ore de muncă de 238 de lei, de la 1 august, indiferent de numărul de ore muncite, contribuția va fi fixă, de 1.083 de lei, echivalentă salariului minim.

Prin această schimbare, statul dorește să crească veniturile de la buget. Specialiștii spun, însă, că efectul poate fi exact opus dorințelor lor. Jumătate din aceste contracte vor dispărea, dar munca va fi în continuare prestată, numai că la negru. Angajații respectivi nu vor mai beneficia de asigurări de sănătate sau asigurări sociale.


Biruri majorate de Guvern. De la 1 august se vor aplica primele măsuri, iar de la 1 ianuarie restul

Coaliția de guvernare a ajuns la un acord privind măsurile fiscale. Astfel, de la 1 august, cresc accizele pentru tutun și alcool, iar TVA-ul pentru HoReCa va fi majorat de la 5% până la 9%. Tot de atunci crește și impozitul pentru câștigurile din jocurile de noroc, de la 1% din prezent până la 10%, până în 3.000 de lei.

Între 3.000 de lei și 10.000 de lei va fi de 20%, iar pentru câștigurile de mai mult de 10.000 de lei din jocurile de noroc va fi de 40%. Totodată, scade plafonul pentru veniturile din construcții.

Acum, se aplică scutiri de taxe de la 30.000 de lei până la 10.000 de lei. Celelalte măsuri agreate de Coaliție vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, anume TVA-ul pentru băuturile care conțin zahăr plus calcularea impozitului pe locuință, în funcție de grila notarială, cât și noul impozit privind tranzacțiile imobiliare.


Măsuri aplicate de la 1 august


  • creștere acciză tutun și alcool;

  • TVA HoReCa majorat de la 5% la 9%;

  • majorare impozit câștiguri jocuri de noroc - între 10% și 40%;

  • scade plafonul pentru veniturile din construcții.

Măsuri aplicate de la 1 ianuarie


  • crește acciza pe băuturile cu zahăr;

  • majorare impozit tranzacții imobiliare;

  • impozit locuințe în funcție de grila notarială;

Produsele supuse accizelor sunt următoarele:


  • alcool și băuturi alcoolice;

  • produse energetice și electricitatea;

  • produse din tutun.

Taxe și impozite mai mari pentru piața imobiliară

Modificarea Codului fiscal aduce noi reguli pe piața imobiliară. De la 1 ianuarie 2022, aleșii au decis aplicarea unui TVA de 5% pentru locuințele care costă până în 700.000 de lei. Acum, autoritățile vor să schimbe din nou regulile și să micșoreze acest plafon până la 450.000 de lei.

Astfel, din 2023, este posibil ca pentru casele care valorează mai mult de 450.000 de lei să plătim un TVA de 19%. Scutirea de impozit acordată persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare ar urma să fie, de asemenea, eliminată. Așa se va reveni la sistemul folosit până în 2017.