Florin Spătaru a vorbit despre redeschiderea unor mine în România

„În această criză a materiilor prime, România are această oportunitate şi, aş spune, şi această responsabilitate de asigurare a independenţei economiei europene şi să demareze un proces de exploatare şi de redeschidere a unor mine, nu toate, bineînţeles, a unor mine care să ofere aceste materii prime critice. (...) Sper să facem acest proces cât mai rapid posibil", a afirmat ministrul, în cadrul unei vizite de lucru efectuate la Salina Slănic Prahova.

„Vom avea o strategie a resurselor minerale. Ieri am avut o primă discuţie cu companiile din domeniu, cu instituţiile de cercetare, cu ANRM, cu Ministerul Economiei şi mă aştept ca în următoarele săptămâni să actualizăm strategia pe resurse minerale, de asemenea să venim cu normele de aplicare a Legii minelor şi să intrăm în discuţii serioase cu Comisia Europeană pentru a putea să valorificăm cât mai bine aceste resurse minerale neenergetice pe care România le deţine”, a mai declarat Florin Spătaru.


Virgil Popescu:„România nu redeschide alte mine, ci va crește capacitatea de extracție a cărbunelui la Complexul Energetic Oltenia”

Decizia a fost discutată la începutul lunii martie, în Guvern, și are loc în contexul în care atât România, cât și Europa, caută variante pentru a suplimenta creșterea producției de energie și a obține independența energetică față de Rusia.


„În România nu se redeschid alte mine ci, așa cum a anunțat și premierul, se va crește capacitatea de extracție a cărbunelui la Complexul Energetic Oltenia. S-a discutat să se pună în funcțiune încă o turbină iar până în luna mai se va crește capacitatea cu încă 300 de Megawați", a explicat pentru HotNews.ro, ministrul Energiei.


La finalul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că au avut loc discuţii despre sectorul energetic, atât la nivelul coaliţiei, cât şi cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi conducerile structurilor energetice.


„După întâlnirea de aseară, în acest an, la CEO există posibilitatea ca, într-un timp relativ scurt - în luna mai - să pună în funcţiune încă o turbină şi astfel să adăugăm încă 300 de Megawați, iar prin reluarea lucrărilor de finalizare a investiţiei de la Iernut, până la finele anului, să avem, de asemenea, încă 210 Megawați în plus, ceea ce ne ajută foarte mult în toate demersurile noastre pentru a putea să producem energie cât mai multă”, a anunțat Ciucă.