"Sărbătorim Majoratul în NATO. În urmă cu 18 ani, pe 29 martie 2004, România depunea la Departamentul de Stat al SUA instrumentele de ratificare a Tratatului Nord-Atlantic. România a fost invitată să adere la NATO la reuniunea organizaţiei din noiembrie 2002, de la Praga, alături de alte 6 state: Lituania, Estonia, Letonia, Bulgaria, Slovacia şi Slovenia. Steagul României a fost înălţat la cartierul general al NATO din Bruxelles în 2 aprilie 2004. Decizia de a adera la NATO a fost rezultatul unui consens naţional, cum a fost şi consensul pentru aderarea la UE. Aceste decizii fundamentale au ancorat definitiv România în concertul naţiunilor democratice care respectă viaţa, libertatea, demnitatea umană, proprietatea privată, economia de piaţă, statul de drept", a afirmat Ludovic Orban.

El a subliniat că integrarea în NATO a fost indispensabilă pentru asigurarea securităţii României, în faţa unei Rusii din ce în ce mai agresive.

"Astăzi, în România se găsesc peste 3.000 de militari din ţările aliate, veniţi să apere România alături de celelalte grupe de luptă de pe flancul estic al NATO. De asemenea, sunt prezente avioane de luptă Eurofighter germane şi italiene, avioane americane F16, scutul antirachetă de la Deveselu, sistemul Aegis Ashore, Centrul de excelenţă Hummit de la Oradea, detaşamentul de drone MQ- 9 Reaper de la Câmpia Turzii, 4 structuri de comandă etc. NATO este o organizaţie cu caracter defensiv care urmăreşte descurajarea conflictelor, rezolvarea conflictelor pe cale paşnică, prevenirea războaielor" a evidenţiat Orban.

De asemenea, acesta a punctat că agresiunea Rusiei contra Ucrainei ne arată cât de importantă a fost integrarea României în NATO.

"Astăzi, în România este pace şi românii sunt în siguranţă pentru că alături de noi sunt celelalte 29 de state din organizaţie. Să preţuim asta. Ucrainenii nu au avut şansa noastră", a mai afirmat Orban. AGERPRES