"Ne bucurăm pentru tot ceea ce fac sportivii noştri (...). Trebuie să ne aducem aminte că această olimpiadă a venit într-o situaţie dificilă, de pandemie, condiţiile sunt dificile, sunt mai multe lucruri care trebuie să fie luate în calcul, dar eu îi felicit pe toţi", a declarat Cîţu la Digi 24.

Întrebat cum comentează disputa dintre scrimera Ana-Maria Popescu şi ministrul Eduard Novak pe tema finanţării sportului, premierul a răspuns: "Până la urmă trebuie să ne bucurăm pentru fiecare victorie. În acelaşi timp, trebuie spus clar că finanţarea pentru olimpiadă nu o faci anul acesta, ea se face în timp, banii vin de la Comitetul Olimpic, sunt un buget separat, nu este bugetul ministerului. Dar eu cred că este momentul să ne bucurăm şi să ne gândim la strategia pentru următoarea olimpiadă, începând de acum şi să vedem cum putem face să luăm aur şi cât mai multe medalii de aur. (...) Ăsta ar fi trebuit să fie obiectivul nostru pentru toate şi să luăm la fiecare, după aceea vedem ce se întâmplă, dar ăsta e obiectivul întotdeauna".

El a adăugat că trebuie să fie construite săli şi terenuri unde copiii să poată începe să practice sportul, după care cei mai talentaţi vor putea ajunge şi la performanţă.

Referitor la o propunere a ministrului Novak privind începerea cursurilor în şcoli cu o oră de nutriţie şi mişcare, în fiecare dimineaţă, premierul a afirmat că trebuie luate în calcul toate soluţiile, dar consideră că fiecare trebuie să decidă la nivel individual cu privire la practicarea unui sport.

"Până la urmă, plăcerea de a face sport nu cred că vine prin a impune ceva, cred că trebuie ca fiecare copil, fiecare familie să decidă. Atunci când ai oportunităţi (...), până la urmă de la joacă ajungi la performanţă", a precizat Cîţu.

Întrebat dacă practică vreun sport, premierul a răspuns că merge la sală săptămânal şi aleargă, dar în şcoală a făcut handbal, fotbal, precum şi alte sporturi. AGERPRES