"In Romania omoram democratia prin uciderea presei. Jurnalistii de investigatie de la RISE Project documenteaza un caz privind fraudarea fondurilor europene de catre politicieni aflati la varful puterii in Romania, inclusiv Liviu Dragnea, presedintele Partidului Socialist din Romania, aflat la guvernare", a spus Monica Macovei (eurodeputat independent afiliat Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni), in cadrul procedurii de explicare a votului.

Ea a declarat ca "RISE Project si consortiul jurnalistic de investigare a crimei organizate si coruptiei sunt convinsi" ca guvernul Romaniei se foloseste de GDPR (Regulamentul General privind Protectia Datelor) "pentru a opri si distruge informatiile jurnalistice, prin abuzarea grava a GDPR de catre politicieni pentru a se proteja (...) impotriva anchetelor jurnalistice".

"De exemplu, acum patru zile, Autoritatea Nationala pentru Protectia Datelor Personale a cerut jurnalistilor sa le comunice: sursele jurnalistice, suportul electronic si fizic pe care au stocat informatii, documente si fotografii publicate pe Facebook. Daca nu comunica in 10 zile, RISE Project risca amenzi de pana la 20 milioane de euro. Asta nu este democratie, asta este omorarea presei", si-a incheiat ea interventia in plenul PE, potrivit Agerpres.