Conform Unimedia, mai sunt de procesat rezultatele din doar doua sectii de votare. La acest moment, Igor Dodon are 835.010 voturi, iar Maia Sandu - 761.934 de voturi.

Peste 1,6 milioane de alegatori moldoveni s-au prezentat la urne, duminica, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. Un numar de 133.967 de cetateni moldoveni au votat in sectiile din strainatate, unde pe tot parcursul zilei au fost cozi uriase, iar cu cateva ore inainte de incheierea procesului electoral multe sectii de votare au epuizat buletinele de vot, sute de oameni nereusind sa voteze, scrie News.ro.

Moldovenii din diaspora au calatorit sute de kilometri pentru a vota in al doilea tur al scrutinului prezidential si s-au mobilizat pe pagina ”Adopta un vot”. Pe tot parcursul zilei de duminica, moldovenii au postat pe Facebook fotografii cu cozile uriase de la sectiile de votare.

Igor Dodon, alaturi de sotie si de cei trei copii


Cu putin timp inainte de inchiderea urnelor, Maia Sandu a amenintat ca va face o plangere penala impotriva ministrului de Externe si presedintei Comisiei Electorale Centrale, care nu au livrat un numar suficient de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor.

Duminica seara, dupa anuntarea rezultatelor partiale care il indicau castigator, Igor Dodon a sustinut o conferinta de presa in care le-a transmis celor care au votat-o pe Maia Sandu ca va fi si presedintele lor, cerandu-le "sa calmeze spiritele".

"Acum haideti sa calmam spiritele, nu avem nevoie de ura in societate. Stimati concetateni care ati votat-o pe Maia Sandu, o sa iau in calcul toate dorintele dumneavostra, o sa ascult pe fiecare, dar haideti sa linistim spiritele, sa recunoastem, diferenta este destul de mare. Iesiti cu un mesaj foarte clar, eu sunt gata si maine pentru o intrevedere, dar nu trebuie divizata societatea", a declarat Dodon, care le-a transmis celor din diaspora ca de astazi este si presedintele lor.

Rolul presedintelui este important in Republica Moldova, acesta avand dreptul de a intoarce legi in Parlament, de a dizolva legislativul in unele conditii si de a numi premierul.

Presedintele moldovean a fost ales, pana in acest an, in mod indirect, adica prin votul parlamentarilor dupa alegerile legislative. Curtea Constitutionala a decis insa in 4 martie reintoarcerea la votul direct pentru desemnarea presedintelui si a declarat neconstitutionala modificarea anterioara din 2000.