Presedintele Traian Basescu a declarat in deschiderea ceremoniei ca doreste sa citeze dintr-un paragraf dintr-o decizie a CCR, "pentru e elimina orice dubiu cu privire la evenimentul de astazi".

Traian Basescu a aratat ca citeaza din decizia CCR nr. 98/ 7 februarie 2008, care precizeaza ca "din textul Constitutiei, rezulta ca in cazurile prevazute la art 1 si 3 din art 85, numirea de catre presedintele Romaniei a ministrilor este un act de executare a hotararii Parlamentului si de investire pe aceasta baza a ministrilor de catre seful statului", scrie MEDIAFAX.

"Hotararea organului reprezentativ suprem al poporului roman, Parlamentul, este un act obligatoriu, pe care presedintele nu l-ar putea refuza decat prin savarsirea unor acte grave de incalcare a Constitutiei. Acesta este si motivul pentru care voi primi astazi si juramantul domnului Pop si a domnului ministru al Educatiei ( Sorin Cimpeanu, nr) , care au contribuit prin distrugerea de institutii ale educatiei la un fals in interes public", a precizat Traian Basescu.

"Va multumesc, sa inceapa ceremonia", a spus presedintele in finalul discursului sau.