Toate decesele provocate de cutremurul cu magnitudinea 7,6 au fost raportate în prefectura Ishikawa, unde se află peninsula Noto, cea mai grav afectată. Peste 33.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele, iar aproximativ 100.000 de case nu au alimentare cu apă, potrivit guvernului local.

Mii se salvatori au dus lupte contracronometru pentru a elibera multe alte persoane încă prinse sub dărâmături, pe fondul temperaturilor scăzute și al ploilor abundente, dar drumurile nepracticabile și locația îndepărtată a celor mai afectate zone au îngenuncheat eforturile lor.

Amploarea totală a pagubelor și a victimelor rămâne neclară și astăzi, la trei zile de la cutremur, care este cel mai grav din Japonia, cel puțin din 2016. Aproape 600 de cutremure continuă să lovească peninsula, ceea ce ridică îngrijorări legate de alunecări de teren și de deteriorarea în continuare a infrastructurii.

Guvernul japonez a deschis o rută mritimă pentru a livra ajutoare, iar unele camioane mai mari au putut ajunge acum în unele dintre zonele cele mai îndepărtate.

Unele zone au devenit instabile în urma seismului principal, care s-a produs în ziua de Anul Nou, la ora locală 16:10, având magnitudinea de 7,5 potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS), sau 7,6 conform JMA, dar şi a celor câteva sute de replici, unele puternice, şi a tsunamiului care a urmat, cu valuri de peste un metru care au devastat coastele, drumurile şi casele de la malul mării.